2024. április 18., csütörtök

Diákbusszal Szabadkára

Javul Bácskossuthfalva és Pacsér autóbusz-összeköttetése a várossal

Évtizedes probléma, hogy a Topolyáról Szabadka felé, Bácskossuthfalván és Pacséron keresztül haladó autóbuszjáratok amellett, hogy rendkívül ritkák, igen költségesek is. Emiatt a tanuló ifjúság zöme a bentlakást választja, a munkások maguk oldják meg az utazást, mások pedig családostul beköltöznek a városba.

Megoldódnak az utazó diákok gondjai (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Megoldódnak az utazó diákok gondjai (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A települések lakossága mind kevésbé szánja rá magát arra, hogy autóbusszal közlekedjen, sokan inkább a taxiszolgáltatást választják, előre egyeztetett, rugalmasabb időbeosztással. Akik viszont mégis a tömegközlekedést veszik igénybe, megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy augusztus végén az utaztatásért felelős társaság egyik napról a másikra felmondta megbízatását, arra hivatkozva, hogy nem nyereséges indítani az autóbuszait. Mintegy két hétig csak a Subotica-trans 7.30-kor közlekedő diákbuszával lehetett Szabadkára utazni. A kezdeti felháborodás után csakhamar elkezdte keresni a helyzetre a megoldást a két helyi közösség, Topolya önkormányzatának támogatásával. Hétfőtől bővül Pacsér és Bácskossuthfalva autóbusz-összeköttetése Szabadkával. Az üggyel kapcsolatban Seffer Attila, Bácskossuthfalva tanácselnöke elmondta, hogy nem volt egyszerű megoldást találni a helyzetre.

– Teljesen váratlanul ért bennünket, hogy az autóbusz-társaság felmondta a megbízatását, és az azonnali megoldást kerestük. Rövid időn belül falunk és a pacséri helyi közösség, a községi önkormányzat bevonásával a Bečejprevoz autóbusz-társasággal egyeztetve megszervezte a diákság utaztatását Topolyáig. Szabadka területére már más szabályok vonatkoznak, ezért abba az irányba kicsit bonyolultabb volt megoldást találni. Amíg nem született meg, addig két lehetőséget kínáltunk fel. Az egyik az volt, hogy Topolyán keresztül, kerülővel juthattak el a diákok Szabadkára, azoknak a családoknak pedig, amelyek ezt a változatot nem fogadták el, megszerveztük az utaztatást a bajmoki buszállomásig és vissza, a helyi közösségünk kombijával. Természetesen ez hosszú távon nem volt járható út, ezért kerestünk, és találtunk is rá megoldást, hogy ezt a távot autóbusz-társaság fedje le – hallhattuk Seffertől, aki elmondta, hogy összefogással sikerült megoldani a problémát.

– A legnagyobb gond ott kezdődött, hogy nincs minden busztársaságnakminisztériumi engedélye, hogy belépjen Szabadka község területére. Ezen a területen az önkormányzatnak nincs jogosultsága megoldást találni, csak a busztársaságnak, ha van rá szándéka. Azzal az utaztatási társasággal, amelynek joga van községünk területén is áthaladva Bajmok felé Szabadkára indítani járatot, nem jutottunk megegyezésre. A megoldást a pannóniai székhelyű Kandić prevozzal folytatott együttműködés hozta meg, amihez szükségünk volt a Magyar Nemzeti Tanács, Topolya község önkormányzatának, a bácskossuthfalvi és pacséri helyi közösség támogatására, valamint az Ady Endre Művelődési Központ közreműködésére – mondta el a tanácselnök, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a járatokon nem tudják megváltani a jegyeket az utasok. Az utazás előtt egy nappal a pacséri és a bácskossuthfalvi helyi közösségben tudnak egy irányú, vagy menettérti jegyet váltani.

Hétköznaponként reggel 6 órakor indul az autóbusz a Topolyai úti megállóból, és körülbelül 12 perc alatt érkezik a pacséri utolsó állomásra a Zvezdához, majd folytatja útját a város felé. A következő járat 12 órakor indul a Topolyai úti megállóból, Szabadkáról pedig 13 és 19 órakor indul vissza járat. Reggel 7 és 14 óra között a helyi közösségekben válthatnak jegyet az utasok, akár többet is egyszerre. Az egyirányú buszjegy ára 300 dinár, a menettérti jegyé pedig 500 dinár. A havi bérlet 8500 dinárba kerül. Jelenlegi információink szerint Szabadka irányába Bácskossuthfalváról 25 diák igényelt 6600 dináros, önkormányzati útiköltség-támogatást, Pacsérról pedig 14-en. Az utazási társaság hétfőnként 50 személyes buszt indít a bentlakó diákok miatt, keddtől viszont 20 személyes buszok járnak.