2024. április 25., csütörtök

Villámveszély

Talán elsőre naivnak tűnik a kérdés, hogy áramtalanítja-e a berendezéseit a vihar közeledtével (magyarán kihúzza-e az elektromos kütyüket a konnektorból), de nem mindenki számára egyértelmű, hogy ez miért szükséges. Szerencsére a többség fontosnak tartja ezt a megelőző óvintézkedést, ami nagyon sok bajtól és anyagi kártól óvhat meg bennünket.

A villámról tudni kell, hogy egy óriási erejű, természetes légköri elektromos kisülés. Az áramerőssége 20–30 ezer amper, de esetenként elérheti a 300 ezer ampert is. Hogy ez igazából milyen magas érték, ahhoz elég tudni azt, hogy egy átlagos háztartásban a biztosítékok 16–32 amperesek, vagyis ennél nagyobb áramerősségnél megszakítják az áramkört. Ez egyben azt is jelenti, hogy a háztartási berendezéseknek nincs szüksége ennél nagyobb áramerősségre. Emiatt, ha a villámcsapás közvetlenül a mi házunkba csap, akkor esélyes, hogy az összes vezeték kiég a falban, és értelemszerűen az összes rácsatlakoztatott berendezés is gallyra megy. És még szerencsések vagyunk, ha ennyivel megússzuk. Ha villámhárítóval van felszerelve az épület, akkor esélyes, hogy mindez nem történik meg, de károk ettől függetlenül keletkezhetnek. Abban az estben, ha villám távolabb csap le, akkor nem vagyunk kitéve ilyen nagy veszélynek, de a villanyvezetékekben olyan mértékben megnövekedhet az áramerősség, hogy az tönkreteszi a nem áramtalanított berendezéseket.

Áramtalanítja-e berendezéseit a vihar közeledtével?

Mindig: 72 (36,5%)

Néha: 88 (44,7%)

Soha: 37 (18,8%)

Az idei nyáron történt, hogy a szomszéd faluban a villám belecsapott az áramvezetékbe. Ennek következtében egy karitatív munkával foglalkozó intézményben több számítógép is tönkrement, noha a villámcsapás távolabb történt az épülettől. Megakadályozható lett volna ez az anyagi kárral járó kellemetlenség, ha a számítógépek nem lettek volna csatlakoztatva a villanyhálózatra. Pont ezért, ha vihar közeledik, akkor érdemes minden egyes elektromos berendezést gondosan kihúzni az áramból. A viharok amilyen gyorsan jönnek, olyan gyorsan el is mennek, a közte lévő időt meg talán kibírjuk tévézés, számítógépezés és mosás nélkül. A villámveszély ideje alatt érdemes a frizsidert és a mélyhűtőt is áramtalanítani, mivel a modern készülékeknek olyan jó a hőszigetelése, hogy 1-2 óra alatt semmi gond nem lesz a benne tárolt élelmiszerrel. Viszont, ha villámcsapás miatt tönkremennek, akkor az élelmiszernek is lőttek. Az áramtalanítás főleg akkor macera, ha éjjel csap le a vihar, de megéri a fáradtságot, mert sok kiadástól óvhatjuk meg magunkat.

Egy külön téma, hogy mit tegyünk az elektromos berendezésekkel, ha elutazunk. Ha nem is hosszú időről van szó (1-2 nap), akkor is érdemes minden berendezést kihúzni az áramból, mert az időjárás manapság annyira változó, hogy akkor is lecsaphat egy vihar, ha az időjárás-előrejelzés napsütéses időt mutatott. Természetesen a hűtőszekrényt és a mélyhűtőt ennyi időre nem tudjuk áramtalanítani, ezért ezek esetében nem tudok mást tanácsolni, mint hogy bízzunk a jószerencsében.