2024. április 27., szombat

Új taxikban friss ülés

Új gépjárművekkel gazdagodnak a taxiszolgáltatók Szerbiában. Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter kedden írta alá a támogatások jóváhagyásáról szóló végzéseket 29 taxicéggel. A 8000 euró értékű szubvenciót új autók vásárlására irányozták elő.

– Összesen 1442, utasszállítással foglalkozó cég részesült ebben a támogatásban, a szerződések összértéke 232 ezer euró – jelentette ki Mihajlović.

Elmondása szerint ezzel a támogatással az állam az új gépjárművek vásárlását szeretné ösztönözi, amelyek környezettudatos színvonalat képviselnek, euro–6-os, hibrid vagy elektromos motorral vannak ellátva. Ez több szempontból is fontos, a polgárok biztonságosabban utazhatnak, ugyanakkor ezeknek a gépkocsiknak a károsanyag-kibocsátása is jóval mérsékeltebb, mint a régebbi típusú gépkocsiké.

A sikeresen pályázó utasszállító cégek az aláírt szerződésekkel már elmehetnek a bankba, illetve autószalonba a vásárlás lebonyolításának megkezdéséhez, ezt követően pedig a lehető legrövidebb időn belül átutalják a 8000 eurót az eladást lebonyolító vállalat számlájára.

A támogatási szerződést kötő taxisok legkevesebb három évig nem adhatják el a gépjárművet.