2024. március 28., csütörtök

A harcsacsalogatók bővülő földrajzi tere

A Szerbiai Kuttyogató Szövetség rendhagyó évi közgyűlése

Mit tesz a kuttyogatószövetség vezetősége, ha határozatképes évi közgyűlést akar tető alá hozni, de a tagság kétharmada – képletesen mondva – koronával álmodva ébredt, és maradt otthon? No, mit tesz? Feltalálja magát! Felhívták a távolmaradottakat, és felajánlották nekik, hogy valaki képviselje őket. Olyan személy, aki máskülönben is jelen van, és akiben a távolmaradott megbízik. Mivel ebben a világban mindenki mindenkit ismer, senki senkire nem haragszik, és kölcsönösen jót akarnak egymásnak – van ilyen! –, a képviselő kinevezése ment gördülékenyen, a megbízásról hangfelvétel készült... Felesleges kihagyva.

A múlt évi bajnokság díjazottjai: Bata István, Žarko Čekrdžin, Branislav Stanković, Vojislav Stamenković, a SZKSZ elnöke és Hangódi Sándor (Fotó: Buzás Mihály)

A múlt évi bajnokság díjazottjai: Bata István, Žarko Čekrdžin, Branislav Stanković, Vojislav Stamenković, a SZKSZ elnöke és Hangódi Sándor (Fotó: Buzás Mihály)

A közgyűlésnek a szokványos szövegszaporításon túlmenően fontos közlendője volt. Néhány versenyszervező kijelentette, a továbbiak során nem kíván házigazdája lenni kuttyogatóversenynek, nem lepett meg senkit. Köztudott ugyanis, hogy számos olyan helyszín van a nemzetközi kuttyogatóligában, amelyet kis számú szervező, olykor egyetlen mindenlében-kanál főszervező hozott tető alá és tartott szinten. Ez az egy több helyen is belefáradt, egy másik az örök horgászvizekre távozott. Mindennek ellenére idén várhatóan több helyszínen tartanak versenyt, mint a korábbi években.

A többnyire Szerbiában zajló kuttyogatóverseny-sorozat nemzetköziségét magyarországi versenyzőknek meg helyszíneknek köszönhette. Ez továbbra is marad, de a műfaj népszerűségének köszönhetően a versenyszerű kuttyogatás földrajzi tere egyre inkább tágul.

A versenynaptár-tervezetben új helyszínnek számít az al-dunai Donji Milanovac, valamint a Duna hazai szakaszának legvégéhez közeli Negotin. A harcsahorgászok számára csemegének ígérkezik a bosznia-hercegovinai Bileća, ahol a hatalmas tározótóban – állítólag – párját ritkító harcsaállomány található. Nincs közel, de komoly kihívás, és úgy hírlik, hogy a szervezők komolyan gondolják. A közgyűlésen felolvasták a Horvátországi Sporthorgász Szövetség elnökének levelét, melyben értesíti a nemzetközi liga szervezőit, hogy szeretnék megszervezni a versenysorozat egyik fordulóját. A helyszínnel kapcsolatban egyelőre csak találgatások hangzottak el. Úgy hírlik, hogy a Száva hozzánk közel eső horvátországi szakaszán erre alkalmas területek vannak, de számításba jöhet a Duna is, Kiskőszegtől egészen Újlakig.

A közgyűlésen hozták nyilvánosságra a múlt évi versenysorozat végeredményeit. A versenyeredményekbe való folyamatos betekintés nélkül, csupán a zsákmányok szemmértékezése alapján jó előre ismert volt, hogy a bajnokságot a šabaci Branislav Stanković nyerte meg – majd utánaszámolunk ötödször vagy hatodszor –, csapattársai a kátyi Mile Krstin és a tekijai Petar Jonović voltak. A második helyre igen kis lemaradással a palicsi Žarko Čekrdžin és a magyarkanizsai Bata István került, a bronzot pedig az adai Losonc István és a magyarkanizsai Hangódi Sándor nyerte el.

Futólag: folyamatban vannak a tárgyalások a kuttyogató használatának kiterjesztéséről. Erről máskor bővebben.