2024. március 29., péntek

Kiújultak a harcok a Donyec-medencében

Ismét súlyosbodott a helyzet a Donyec-medencében: a szakadár erők támadását követően tűzharc alakult ki a szemben álló felek között kedden a Luhanszk megyei Zolote település közelében, aminek következtében egy ukrán katona életét vesztette, és négy megsebesült - közölte az ukrán erők parancsnoksága.

A kijevi parancsnokság tudomása szerint a szakadárok közül is meghalt egy ember, és öt megsebesült.
A beszámoló szerint a szakadárok megpróbáltak áttörni a frontvonalon, tüzet nyitottak az ukrán katonák állásaira, utóbbiak pedig viszonozták a tüzet. A szakadár erők a minszki egyezményekben tiltott 120 milliméteres aknavetőkkel, valamint gránátvetőkkel és nagy kaliberű golyószórókkal megtámogatva indították meg az előrenyomulást, és így próbáltak áttörni a frontvonalon. A több mint egy órán át tartó tűzharc után fegyvernyugvást kértek.
Zolote egyike annak a három településnek a frontvonal mentén, ahol tavaly a minszki megállapodásoknak megfelelően csapatszétválasztást hajtottak végre a felek, azaz egy-egy kilométerre hátrébb vonták minden fegyverüket és állásaikat.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Facebook-bejegyzésében a szakadárok áttörési kísérletét a frontvonalon a minszki folyamat aláaknázásának és cinikus provokációnak minősítette. Közölte, hogy a történtek értékelésére és a további intézkedések meghozatalára még keddre összehívja a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot (RNBO).
"A háború befejezése és a nemzetközi megállapodások iránti elkötelezettségünk változatlan marad éppúgy, mint eltökéltségünk arra, hogy visszaüssünk az Ukrajna elleni fegyveres agresszió bármilyen megnyilvánulására" - hangoztatta az az elnök.
Fél éve nem történt hasonló súlyos támadás a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban. A mostanit megelőző legsúlyosabb eset tavaly augusztus elején történt, amikor egy ellenséges tüzérségi támadás következtében négy ukrán katona vesztette életét. A történtek miatt Zelenszkij már másnap telefonon felhívta Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia államfőt is, akiknek országa részt vesz a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó, úgynevezett normandiai folyamatban.