2024. április 26., péntek

Jubilál a Femus

A fuvószenei fesztiválon mintegy hetven diák mérheti össze tudását

Fotó: www.femus.info

A hétvégén tizedik alkalommal rendezik meg a Femus nemzetközi fúvószenei fesztivált Szabadkán. Az eseményre február 21-e és 23-a között kerül sor. Az előző évekhez hasonlóan a versenyzők három hangszerágazatban mérettetnek majd meg. Ezek a szaxofon, a fuvola és a klarinét.

– Több mint hetven versenyző jelentkezett a három hangszerágazatra. Ezeken belül öt korcsoportra vannak osztva az indulók. A legkisebbek a minikategóriában indulnak. Az első és a második kategóriában az általános zeneiskolások, a harmadik és a negyedik kategóriában pedig a középiskolások mérik össze tudásukat. A zsűri tagjai idén Oskar Laznik szlovéniai szaxofonista, Drahos Béla magyarországi fuvolista és Nikola Srdić szerbiai klarinétművész lesznek. A Femust az idén Drahos Béla fuvolaművész koncertje nyitja meg, amely csütörtök este 20 órakor lesz a Városháza dísztermében. A programjában a barokk zeneszerzőkön kívül a modern művek is szerepelnek. Vasárnap 19.30-kor kezdődik a gála, amelyen minden kategóriából a legjobbak fognak megmérkőzni a Femus fődíjáért. Tizenkét versenyző fog színpadra lépni – nyilatkozta lapunknak Radetić Ádám, a rendezvény koordinátora.

A versenyt a Szabadkai Zeneiskola dísztermében tartják, és mindenki számára nyitott. A www.femus.info honlapon megtekinthető a menetrend. A szaxofonosok pénteken, a fuvolisták péntek délután és szombaton, a klarinétosok pedig vasárnap délelőtt mérik össze tudásukat. A rendezvény az Electe művészeti egyesület szervezésében valósul meg.