2024. április 26., péntek

Ismét sikeres volt az iskolabál Törökfaluban

A jótékonysági rendezvény bevételéből két projektort és más taneszközöket vásárolnak
A jótékonysági bál Törökfaluban (Göblös Péter felvétele)

A jótékonysági bál Törökfaluban (Göblös Péter felvétele)

Huszonegyedik alkalommal tartották meg az elmúlt hétvégén Törökfaluban a Suli-buli jótékonysági bált, amelyen 157 000 dinár gyűlt össze a törökfalui Cseh Károly Általános Iskola fejlesztésére. Rieger Judit fő szervező elmondta, hogy jó hangulatban telt és nagyon sikeres volt a jótékonysági bál, amelyet az oktatási intézmény szülői tanácsa és a helyi Junitisz ifjúsági szervezet közösen hívott életre.
– A jótékonysági bálon 162 személy vett rész, ami a tavalyi évhez képest népesebb, mert akkor 130-an voltak a bálozók. Korábban is volt ennyi látogatója a rendezvénynek. A létszám évről évre változik, ez függ a pénzügyi helyzettől, az időjárástól és sok minden mástól is, de mindenképpen nagy örömünkre szolgál, hogy az idei bál látogatottsága nagyobb volt a tavalyiénál. Nagyon jól sikerült a rendezvény, amit jól mutat a bevétel és az adományok összege is. A költségek kifizetése után összesen 157 000 dinár maradt, ami a tombolából, a belépőből és az adományokból gyűlt össze. Ezzel a bevétellel nagyon elégedettek vagyunk.

A jótékonysági bált elindító Basity Anasztázia tanítónő szerint is sikeres volt az idei rendezvény. Tőle tudtam meg, hogy az eddigi bálok közül a legnagyobb bevétel 170 000 dinár volt. Így az idén nagyon szép összeg gyűlt össze az iskola megsegítésére. A jótékonysági bál bevételéből két projektort vásárolunk, a fennmaradó összeget pedig taneszközök beszerzésére fordítjuk – közölte a fő szervező.

Rieger Judit (Göblös Péter felvétele)

Rieger Judit (Göblös Péter felvétele)

Törökfaluban 1999 januárjától évről évre megszervezik a jótékonysági bált a helyi nyolcosztályos általános iskola fenntartására és fejlesztésére. Rieger Judit megjegyezte, hogy az elmúlt időszakban a bál bevételéből bemeszeltették belülről az iskolaépületet, felújították a régi asztalokat és padokat, illetve újakat is vásároltak, valamint vettek szekrényeket és polcokat is. Vásároltak továbbá projektorokat, fehér és interaktív táblákat, számítógépeket, fénymásolókat, tornaeszközöket, fűnyírókat, megjavíttatták a taneszközöket, illetve kifizették az új központifűtés-kazán háromnegyedét, és hozzájárultak a nyitott tanterem kialakításához is.

A helybelieknek fontos a törökfalui nyolcosztályos iskola megőrzése és fejlesztése, hogy a gyerekeknek ne kelljen naponta Adára utazniuk az iskolába. Rieger Judit elmondta, hogy 2007 óta tevékenyen részt vesz a jótékonysági bál megszervezésében, amelyet korábban is támogatott a családjával.
– Törökfaluban 1997. október 2-án nyílt meg a nyolcosztályos általános iskola, mert addig négy osztály volt. Magam is még Adára jártam iskolába. Akkor az édesapám, Kiss Bezdányi Rudolf volt a helyi közösség tanácsának elnöke, aki az iskola megnyitásakor azt mondta, az ő célja és feladata az volt, hogy a falunak legyen nyolcosztályos iskolája, és ezáltal a gyerekeknek jobb legyen, majd hozzátette, a jövő nemzedékének pedig az a feladata, hogy ez megmaradjon és folyamatosan fejlődjön. Rám nagy hatással voltak ezek a szavak, engem ez motivál. Basity Anasztázia tanító néni 1999 januárjában megszervezte az első Suli-buli bált, amivel arra sarkallt bennünket, hogy mi magunk is hozzájáruljunk az iskola megmaradásához. A jótékonysági bál azóta zajlik, és az iskola jövője érdekében nem hagyjuk, hogy ez a szép hagyomány megszakadjon – közölte Rieger Judit, aki büszkén újságolta, hogy a környéken mások is követik a törökfalui példát, és egyre többen szerveznek jótékonysági bált a saját iskolájuk megsegítése érdekében.