2024. március 19., kedd

Rekordszámú bormintát értékeltek Temerinben

Szombaton tartották meg Temerinben a XXIII. Vince-napi Nemzetközi Borfesztivál és Borkóstoló versenyborainak elbírálását. Az Ifjúsági Otthon nagyterme csaknem szűknek bizonyult a bírálás lebonyolítására. Majoros Tibor, a verseny koordinátora az eligazítás során megnevezte az egyes bírálóbizottságok elnökeit, majd besorolta a bírákat, hogy ki melyik zsűriben végezze az értékelést.

Munkában a borbírák (Góbor Béla felvétele)

Munkában a borbírák (Góbor Béla felvétele)

A zsűrizés kezdete előtt Kókai Zoltán, a Kertbarátkör elnöke köszöntötte a megjelenteket.

– Tisztelettel és szeretettel fordulok mindazokhoz, akik eljöttek hozzánk, hogy tudásukkal segítsenek bennünket, hogy a vidámság és az igazság kimondásában sokszor segítségünkre lévő, az előállítóitól sok munkát, befektetést igénylő nemes ital alapos és igazságos elbírálásban részesüljön. Ezért igyekezzünk közösen, legjobb tudásunkkal, becsületes hozzáállásunkkal osztályozni mindannyiunk megelégedésére. A vállunkra nehezedő szerep nagy és felelősségteljes, de csak úgy becsülnek meg bennünket, és az idő mérlegén annyit nyomunk, amennyi valódi értéket önmagunkban, magatartásunkban bemutatunk. A zsűri munkájához kívánok kitartást, sok szerencsét és kellemes Temerinben való tartózkodást – mondta többek között a Kertbarátkör elnöke.

A megmérettetésre rekordszámú 777 borminta érkezett, melyeket több mint száz bíró értékelt, 16 csoportba osztva, vagyis egy-egy zsűritagnak mintegy 48 mintát kellett megkóstolnia és értékelnie (közben borkorcsolyát fogyaszthattak). Az osztályozás a nemzetközi, százas pontrendszer szerint történt. Mindegyik zsűritag minden mintát értékelt, és a minél igazságosabb bírálat érdekében a legkisebb és a legnagyobb pontszámot osztályzáskor figyelmen kívül hagyták.

A bírálás egy találomra választott, belövő fehérborral kezdődött, melyet minden zsűritag megkóstolt, majd két zsűri elnöke közölte a kialakított bizottsági véleményt. Egymástól függetlenül mindkét zsűri bronzéremre érdemesnek találta a belövő bort, amelyhez a későbbi kóstoláskor a többi borokat hasonlították. A bírák nem a fajtát osztályozták, hanem magát a bort.

Az elbírálásra kerülő borok között 357 volt a fehérbor, 22 a vörös-, 124 a rozé-, 44 a gyümölcs-, 15 a desszert- és 14 a sillerbor.

A zsűri munkáját segítették a Kertbarátkör aktív tagjai, a minták felszolgálásában pedig az egyesület kézimunkakörének asszonyai. A nagyközönség számára a kóstolást, az eredmény értékelését és hivatalos kihirdetését művelődési műsor keretében a hétvégén, szombaton tartják a sportcsarnokban. A borverseny nem hivatalos eredménye megtekinthető az egyesület közösségi oldalán.

ÉREMELOSZTÁS

20 nagy aranyérem

142 aranyérem

289 ezüstérem

220 bronzérem

106 elismerés