2024. április 26., péntek

„Legszívesebben széttépném!”

Siniša Mali reménykedik az Akadémiai Tanács objektív döntésében

Miután a Belgrádi Egyetem Szervezettudományi Karának Akadémiai Tanácsa nem hozta meg döntését arról, hogy Siniša Mali doktori disszertációja plágium-e a megszabott határidőn belül, ami november 4-én lejárt, hanem a hónap végére (november 22-ére) halasztotta, valamint több mint 300 egyetemi tanár követelte az Akadémiai Tanácstól, hogy nyilvánítsa a doktori disszertációt plágiumnak, a pénzügyminiszter a Pink televíziónál tett vendégszereplése során kijelentette: legszívesebben összetépné a doktori diplomáját.

Mali reményei szerint az etikai bizottság lesz annyira objektív, hogy nem enged a nyomásnak, és politikamentes döntést hoz. A pénzügyminiszter politikai ellenfeleit okolta a doktori disszertációja körül kialakult cirkusz miatt, mint mondta, az az ellenzék támadja, amelynek sem tervei, sem politikai programja nincs. Az őt ért folytonos támadás, ami még Belgrád polgármesterévé választása után kezdődött, ma már abba a lelkiállapotba juttatta, hogy legszívesebben széttépné a doktori munkáját.

Kitért egyetemi éveire is, közölve, hogy az évfolyam legjobb tanulójaként végezte el az egyetemet, majd megszerezte a magiszteri fokozatot, és számos diplomát szerzett tanulmányai során külföldön is. Hangsúlyozta, mindezt azért tette, mert akadémiai karriert szeretett volna befutni, és a doktori diszertáció természetes koronázása volt a tanulmányainak. Szavai szerint az vigasztalja, hogy munkája és tudása fekszik mindebben.

– Olyan emberként, akinek annyi diploma van a birtokában, és annyit tett a szakterületén, írok még egyet – mondta végezetül Mali, egyben konstatálva, hogy a doktori disszertációja körüli vita már senkit sem érdekel Szerbiában.