2024. május 5., vasárnap

Szövetségesek és gazdasági partnerek

Németország is támogatja a közép-európai több nemzetiségű hadosztály létrehozásának ötletét

Németország a legfontosabb gazdasági partnere Magyarországnak, és számos területen stratégiai szövetségese is – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón, miután tárgyalt a német külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter kiemelte, vannak ugyan olyan nagy horderejű kérdések, amelyekben nem ért egyet a két ország, ilyen például a migrációval szembeni fellépés, de a vitás kérdésekre a találkozó során kevesebb időt kellett fordítaniuk, mint az azonos álláspontokról szóló eszmecserére.

Heiko Maas és Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

Heiko Maas és Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

A két ország szövetséges a hadiipar és a gazdaság területén, valamint az Európai Unió bővítésének és a migránsokat kibocsátó térségek fejlesztésének kérdésében – mondta a miniszter. Szijjártó Péter a védelempolitika és hadiipar témájában közölte, az év első kilenc hónapjában Magyarország importálta a legtöbb fegyvert Németországból, ez a haditechnika pedig hozzájárul a magyar honvédség korszerűsítéséhez, valamint ahhoz a NATO-vállaláshoz, hogy az ország két százalékra növelje védelmi kiadásának arányát.

A megbeszélés során szóba kerültek a közös nemzetközi missziók Afganisztánban, Irakban és Koszovóban, valamint a közép-európai, több nemzetiségű hadosztály létrehozásának ötlete, amelyet a németek is támogatnak – tette hozzá a miniszter.

Elmondta továbbá, hogy a két ország szövetséges a migránsokat kibocsátó térségek fejlesztésében is: Magyarország első állami hozzájárulóként több mint 300 millió forinttal támogatta a németek vízügyi projektjét Ugandában, Etiópiában erdőgazdálkodási fejlesztésében vesznek részt közösen, és közös libanoni segélyakciót is terveznek – mondta Szijjártó Péter.

Heiko Maas német külügyminiszter azt hangoztatta, hogy a véleménykülönbségek ellenére is fontos a párbeszéd fenntartása és erősítése, hogy megpróbáljanak közös megoldásokat találni. Németország érdekelt a sokszínű gazdasági, tudományos és civil kapcsolatok további erősítésében, a Magyar-Német Ifjúsági Fórum, valamint Berlin és Budapest testvérvárosi kapcsolatának fejlesztésében – emelte ki a miniszter.

Közölte, a megbeszélés során szót ejtettek a jogállami standardokról, az igazságszolgáltatás függetlenségéről és a sajtószabadságról, amelyek alapértékek az EU-ban. Ezzel kapcsolatban beszéltek a Németország és Belgium által kezdeményezett javaslatról is, amely a jogállamiságot a tagállamok közötti párbeszéd alapján értékelné – tette hozzá Heiko Maas.

Elmondta azt is, hogy olyan nyitott kérdések mint az Európai Unió alapértékei vagy egyes pénzügyi kérdések Németország soros elnöksége alatt napirendre fognak kerülni.

Megemlítette továbbá, hogy Kínával, az Egyesült Államokkal és Törökországgal szemben törekedni kell arra, hogy az uniós országok azonos álláspontot képviseljenek.

Heiko Maas köszönetet mondott a magyaroknak a 30 évvel ezelőtti határnyitásért, és úgy fogalmazott, Magyarország szolidaritása és bátorsága nélkül nem lett volna lehetséges Németország újraegyesítése. A német külügyminiszter megemlékezett az 1956-os szabadságharc leverésének évfordulójáról is.