2024. április 19., péntek

Újabb Pető-kurzus fejeződött be Zentán

A szabadkai konduktorsegítői képzés hallgatói is szerepet vállaltak

A legutóbbi Pető-kurzus zárása kapcsán tartott sajtótájékoztatót Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja csütörtökön délelőtt Zentán.

Hallgatók segítik a konduktorok munkáját (Gruik Zsuzsa felvétele)

Hallgatók segítik a konduktorok munkáját (Gruik Zsuzsa felvétele)

Mint elmondta, a kurzus több szempontból is változást hozott az eddigiekhez képest. Egyrészt új helyszínt kapott, és a korábban használt tanterem helyett a városközpontban lévő Kölyökkuckóban tartották meg a foglalkozásokat, másrészt a Budapestről érkező konduktorok mellett a VM4K által szervezett szabadkai konduktorsegítő-képzés hallgatói is részt vettek benne.

– A két konduktor mellett 11 hallgató is részt vett a foglalkozásokon, utóbbiak feladata, hogy a konduktorok munkáját segítsék. Ami nagy előny, hogy a képzés résztvevői pedagógusi diplomával rendelkeznek, és a tanultakat mindjárt tudják hasznosítani. Sok különféle hátrányokkal küzdő gyermek kerül be az oktatási rendszerbe, a képzésen tanultak pedig még nagyobb felkészültséget adnak a pedagógusoknak. A jelenlegi intenzív kurzust 17 személy számára tartották meg. Vajdaság egész területéről érkeztek résztvevők, egyebek között Újvidékről, Szabadkáról, Zombor környékéről és Nagybecskerekről is. Ezúttal babás és mamás csoport is volt, illetve voltak csoportok a stroke utáni állapottal, Parkinson-kórral, sclerosis multiplexszel élők számára, emellett pedig lehetőség volt egyéni fejlesztésre is – hangsúlyozta Perpauer Attila, aki elmondta azt is, hogy a központi idegrendszer károsodásával élő embereket visszahívják, állapotukat rendszeresen ellenőrzik, így a résztvevők mintegy 70 százalékát olyan emberek teszik ki, akik már korábbi kurzuson is részt vettek. Emellett több településen is szerveznek szűréseket, ahonnan új betegeket emelnek be majd a kurzusba.

A következő háromhetes intenzív kurzust november 25-étől tartják Zentán, az eddig megszokottakhoz hasonlóan akkor is több csoport számára: lesz babás csoport, fiatal felnőttek csoportja, valamint lesz csoport a stroke utáni állapottal és sclerosis multiplexszel élők számára is.

Az intenzív kurzusokat a Semmelweis Egyetem Pető András Kara és a Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Kormány és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével szervezi meg.