2024. április 25., csütörtök

Szokatlan szezonkezdet…

A magyar foci követői az utóbbi években nem ahhoz szokhattak, amit – ráadásul a Fradi BL-ben aratott győzelme után – a csütörtöki Európa-liga selejtezőjének nyitókörében láthattak. És ez most a legjobb értelemben van így. A három NB I.-es csapat ugyanis egyaránt magabiztos sikerrel kezdte meg párharcát, amire az utóbbi egynéhány szezonban nem igazán volt példa…

A bajnoki ezüstérmes, kupagyőztes Vidi a vártnál kisebb ellenállásba futott a Zeta ellen. Négo 23 perc alatt mesterhármassal mutatkozott be a podgoricai közönségnek, s bár hazai részről Goranović szépített, a hajrában Juhász és Huszti révén gyakorlatilag egy meccs alatt eldőlt a párharc (1:5).

Magabiztosan utazhat az albániai Kukësbe a Debrecen, miután a város csapatát egy félidő alatt 3:0-val intézte el a Nagyerdei Stadionban. 0:0-s szünet után a csereként beálló nigériai Garba kezdte meg a gólgyártást, Varga Kevin pedig a finisben hat perc alatt duplázott (3:0). A legerősebb ellenfelet kapott Honvéd is simán nyert, a kispestiek 3:1-es előnyt (Bánó-Szabó, N’Gog, Gazdag) védenek majd Vilniusban a Žalgiris ellen.

Nyitott maradt a DAC és a krakkói Cracovia küzdelme a dunaszerdahelyi első felvonás után (1:1), míg a szerb gárdák felemásan rajtoltak. A Čukarički esélyt sem hagyott a Banantsnak, 3:0-val intézve el az örményeket, ám a niši Radnički kiegyenlített mérkőzést játszott, de az utolsó negyedórában kétszer kapitulált, így nehéz helyzetből várja a jövő heti hazai visszavágót (0:2).

AFRIKA-KUPA

Manéék Tunéziával

Kialakult az Egyiptomban rendezett Afrika-kupa elődöntős párosítása, miután csütörtök este az utolsó két negyeddöntőt is lejátszották. Algéria Elefántcsontpart ellen Feghouli góljával (20.) vezetett, majd Bounedjah meccslabdát hagyott ki (48.) tizenegyesből. A kötelező sorsbüntetés (Kodjija, 62.) után jöhettek a tizenegyesek, amit az algériaiak azért, ha jó sok idegeskedés után is, de megnyertek. Tunéziának jóval könnyebb dolga volt Madagaszkár ellen, gól nélküli első félidő után Sassi (52.), Msakni (60.) és Sliti (90+3.) talált be. A vasárnapi elődöntőkben a legesélyesebbnek tartott, Mané fémjelezte Szenegál Tunéziával, Algéria Nigériával találkozik.