2024. március 29., péntek

Felelősségre vonás Koszovóban

A pristinai igazságügyi szervek több ügyben és több szerb gyanúsított ellen is intézkedtek

Az illetékes pristinai bíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Milan Radojičić, a Szerb Lista alelnöke ellen, annak gyanújával, hogy köze van Oliver Ivanovićnak, a Polgári Kezdeményezés elnökének meggyilkolásához. Az ügyben eljáró ügyész szerint Radojičić Szerbiában bujkál. A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállításában kiemelik, hogy Radojičić néhány hónappal ezelőtt felajánlotta az illetékes pristinai ügyésznek, hogy hallgassa ki Belgrádban, ám az ügyészség elvetette ezt a kezdeményezést. A KTV értesülései szerint a pristinai bíróság Zvonko Veselinović ellen is elfogatóparancsot adott ki.

A KoSSev koszovói szerb hírportál hírösszeállításában mindemellett arra is rámutatnak, hogy a pristinai különleges ügyészség hétfőn nyilvánosságra hozta, hogy vádat emeltek Ivan Todosijević volt koszovói adminisztrációs és helyi önkormányzati miniszter ellen, a Račak-üggyel – az 1999-ben Račak falu környékén elkövetett mészárlással – kapcsolatban tett nyilatkozatai miatt. A vádirat szerint Radojičić, visszaélve helyzetével és felhatalmazásával, szándékosan gyűlöletet keltett a Koszovóban élő különböző nemzetiségek ellen. Todosijević egyebek mellett kifejtette, hogy a račaki mészárlás csupán kitaláció.

A szóban forgó történésekre és igazságügyi intézkedésekre Koszovóban a szerbek elleni hajtóvadászatként tekintenek, jegyzi meg a hírportál, hozzátéve, hogy a Szerb Lista álláspontja szerint a nemzetközi elfogatóparancsnak semmi következménye nem lehet, tekintettel arra, hogy Koszovó nem tagja az Interpolnak. Ez is azt bizonyítja, hogy Pristina elsődleges célja a szerbek megfélemlítése, közölték a Szerb Lista képviselői.