2024. április 20., szombat

Elmozdulás és kulisszatitkok

A Szabadkai Kortárs Galériában március végén nyílt meg Pesti Emma Elmozdulás című önálló kiállítása. A fiatal képzőművész kiállításának apropóján kedden beszélgetést szerveztek az intézményben, amelynek keretén belül a tárlat kurátora, Miroslav Jovančić kérdezte Pesti Emmát. A rendezvény elején Blaskó Árpád, a Kortárs Galéria igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

Pesti Emma és Miroslav Jovančić beszélgetésének kezdetén az absztrakció került szóba, illetve a fiatal képzőművész sajátságos stílusa, amelynek kialakulása egyetemi tanulmányai idején kezdődött, és kiindulópontja a tájkép volt. Ezt követően szó esett a véletlen szerepéről a műalkotások megszületésének folyamatában. Mint megtudtuk, a festmények két fázisban alakulnak ki; az első fázisban nagy szerepet kap a véletlen, az alkotó tudatosan hagyja, hogy folyjon a festék, amerre akar – ez egy gyors fázis, míg a második egy lassú folyamatot takar, amikor is a szerző tudatosan, kompozíciós szempontokat figyelembe véve alakít a képen. A beszélgetés során emellett betekintést nyerhettünk Pesti Emma életpályájába, különös tekintettel az iskolai és iskolán kívüli tanulmányaira, de a művésztelepek is szóba kerültek, csakúgy mint a közösségi média szerepe a képzőművészet népszerűsítésében, láthatóvá tételében, illetve az alkotások értékesítésében.

Pesti Emma Elmozdulás című kiállítása szombat estig látogatható. Az utolsó nap esti óráiban a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretein belül a művésznő tart tárlatvezetést a kiállítás darabjai között.