2024. április 25., csütörtök
MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA

Versmaraton

Április 11-e a A magyar költészet napja, melyet  Magyarországon 1964 óta ezen a napon, József Attila születésnapján ünnepelnek. Ebből az alkalomból irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.

A központi rendezvény Budapesten zajlik, kilencedik alkalommal rendezték meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) a Versmaratont, amelyen kortárs költők szavalják verseiket tizenkét órán át.

A Versmaraton célja a kezdetektől az, hogy közelebb vigye az olvasókhoz a kortárs költészetet. Ennek érdekében Az év versei 2019 antológia mintegy száz szerzője adja elő költeményeit a PIM épületében, de a kezdeményezéshez számos kísérőrendezvény és pályázat is kapcsolódik.

A Versmaraton megnyitóján a PIM udvarán a Szaval a Suli! pályázat győztese, a csepeli Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Általános Iskola felső tagozatának 125 diákja szavalta Serfőző Simon Az eget, földet nézzétek című versét.
Újdonság az idén az is, hogy a múzeum előtti Egyetem téren napközben minden órában Klem Viktor, Lovas Rozi, Fehér Tibor és Mandel Helga színészek szavalnak Az év versei 2019 kötetből, valamint fellép a Szaval a Suli! pályázat első öt helyezettje is.

A Kossuth Rádió és a köztévé is tartalmas programmal kedveskedik ma egész nap a költészet kedvelőinek.

A Versmaraton eseményei a Magyar Napló Kiadó, a Magyar Írószövetség, valamint a közmédia szervezésében valósulnak meg.