2024. április 18., csütörtök

Olcsó autót, vagy tiszta levegőt?

A környezetvédelmi miniszter betiltaná a tíz évnél öregebb járművek behozatalát

Alighogy megnyílt a belgrádi Nemzetközi Autókiállítás, Goran Trivan környezetvédelmi miniszter aggasztó bejelentéssel állt ki a nyilvánosság elé: a szerb kormány azt fontolgatja, hogy két év múlva megtiltaná az Euro 3-mas és 4-es besorolású járművek behozatalát az országba.

A használt járműbehozatal szigorításának a szükségessége többször is fölmerült az elmúlt öt évben, miközben a szóban forgó időszakban mintegy félmillió használt gépjárművet hoztak be Szerbiába. Legtöbbjük tíz évnél öregebb volt, és az importált autók 80 százaléka olyan dízelmotorral működik, amelyet több németországi városban is betiltottak környezetre gyakorolt káros hatása miatt. Mindezt tetézi, hogy a szerbiai polgárok többsége még mindig 15 évnél öregebb személygépkocsival közlekedik, hiszen nem engedheti meg magának az új autó vásárlását.

A környezetvédelmi miniszter szerint a már forgalomban lévő járművek közlekedését nem tilthatják meg, szigoríthatják azonban az öreg autók műszaki ellenőrzését. Mindemellett fontolgatják a kipufogógázok károsanyag-kibocsátása mérésének bevezetését is, amit eddig csak azért nem tettek meg, mert a rendőrségnek nincs hozzá megfelelő berendezése. Arról azonban nem beszélt, hogy mi lenne azokkal az autósokkal, akik megbuknak majd ezen az ellenőrzésen.

– Már egy éve dolgozunk a problémán és különféle javaslatokat is kaptunk. Többen is támogatják a kezdeményezés célját, vagyis azt, hogy tiszta levegő vegyen körül bennünket. El kell döntenünk, hogy olcsó autókat akarunk, vagy betegek akarunk-e lenni. Ugyanakkor a közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakemberek is alátámasztják, hogy az újabb járművel biztonságosabban vezethetünk a közutakon – ecsetelte Goran Trivan.

Nagyon kevés olyan baleset történik, amelyet kifejezetten a gépjármű állapota idéz elő, legtöbb esetben az emberi mulasztás miatt fenyegeti veszély a biztonságunkat, nyilatkozta lapunknak Fehér László közlekedésbiztonsági igazságügyi szakértő.

– A hazai közlekedésbiztonsági statisztikák nem maradnak el a többi országhoz viszonyítva. Egy 15 éves gépjármű ugyanis, ha kellőképpen karbantartják, ugyanolyan jól működhet mint az újabbak A nyugati országokban sincsenek kizárólag új autók, hiszen itt is használják a régebbieket is, amelyek bizonyos idő után hazánkba kerülnek. A közlekedésbiztonság szempontjából fontos az utak minősége is, valamint az, hogy miként használják az autót, és mennyire veszik igénybe. Mindenféleképp abból kell kiindulnunk, hogy az embernek a saját biztonsága érdekében kell megfelelőképpen karbantartania az autóját. Ez a legfontosabb – mondta Fehér László.

A nyilvános vitára szánt törvényjavaslat szerint – amely 2020-tól léphet érvénybe – ha az öregebb autók átesnek a műszaki vizsgán, továbbra is forgalomban maradhatnak. A miniszter ugyanakkor megjegyezte, Ana Brnabić kormányfővel tárgyalt az elektromos autók vásárlásához nyújtható támogatásokról is.

A környező országok közül Szerbiába kerül a legtöbb használt autó. Évente mintegy 30 ezer új gépjárművet hoznak be. A használt autókból pedig 150 ezret importálnak az országba. A behozott autók közül mintegy 30 098 személygépkocsi Euro 3-as környezetvédelmi besorolású, s ezeknek az autóknak a gyártása 2000-ben kezdődött meg. Ez azt jelenti, hogy a behozott autók között már több tízezer olyan jármű van, amelyet 13–19 évvel ezelőtt gyártottak. Az Euro 4-es környezetvédelmi besorolású autókból, amelyeknek életkora 10 és 13 év közötti, tavaly 15 921-et hoztak be az országba.

A miniszter elmondta, hogy problémát jelenthet a környezetvédelem szempontjából az is, hogy a behozott 150 ezer autó az országban marad, hiszen nincs olyan ország, amelynek továbbadható. Ezért Szerbia a kiselejtezett négykerekűek szemétlerakójává válhat, ha ez a probléma nem oldódik meg.