2024. április 19., péntek

Új kiadvány Zenta idegenforgalmi kínálatáról

Megjelent Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének a kiállítási idényre szánt, a város nevezetességeit és turisztikai kínálatát felölelő kiadványa. Laskovity Kornél, az idegenforgalmi iroda igazgatója szerint a színes illusztrációkban gazdag kiadvány összeállításakor arra helyezték a hangsúlyt, hogy a benne szereplő információk felkeltsék a turistáknak, az utazási irodáknak az érdeklődését, hogy ennek hatására mind többen látogassák a zentai rendezvényeket és magát a várost.

A könyv a februári budapesti turisztikai kiállításra készült el szerb és magyar nyelven, és a terveik közt szerepel német és angol nyelvre is lefordítani. Az igényes kiadvány bemutatja a város legjelentősebb intézményeit, a térség természeti kincseit és kulturális történelmi hagyatékát, apró érdekességeket is olvashatunk benne a város történelméről, lakosainak életéről és arról is, hogy az idelátogatókra milyen élmények hatottak a városban. A kiadványt 2000 példányban jelentették meg, és bíznak abban, hogy hamarosan újra kell nyomtatniuk, mivel az eddigi kiállításokon nemcsak a kiadvány, hanem a város iránt is nagy volt az érdeklődés, s az elmúlt években a vendégéjszakák száma is megnövekedett. Az utóbbi időszakban a szerbiai és magyarországi utazási irodák közül is mind többen szerveznek utakat Zentára, így a tavaszi és az őszi időszakban egyre több turista látogat el ide.

Kosiczky András, Zenta község idegenforgalommal megbízott tanácstagja elmondta, hogy a kiállításokon sokan érdeklődtek nemcsak a kiadvány, hanem a városba látogatás iránt is. Hangsúlyozta, hogy a község továbbra is lényegesnek tartja a zentai csatára épülő imázs továbbfejlesztését. A szakemberek elmondták, hogy évről évre több turisztikai illetéket fizetnek be a Zentára látogatók, és az elmúlt hét év alatt hatezerről mintegy harmincezerre nőtt az egy évben eltöltött vendégéjszakák száma. Kosiczky szerint a város turisztikai rendezvényei is évről évre nagyobbak, s Magyarország, illetve Szerbia területéről már csoportos utakat is szerveznek ide. A zentai idegenforgalmi szervezet hirdetőtáblákon a tartomány egész területén igyekszik ezeket reklámozni, és komoly marketingtevékenységet folytatnak az interneten is. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a községi turisztikai irodának az emlékkilátóba látogató csoportokból, a turisztikai illetékből, a városháza alatt lévő helyiségében vásárolható emléktárgyakból és a különféle donációkból akkora a bevétele, hogy az szinte lefedi a szervezet működésének költségeit.