2024. április 24., szerda

A jövő kongresszusa – a jelen árnyai

A jövő kongresszusa mottóval tartotta meg a hétvégén Kolozsvárott tisztújító közgyűlését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A 14. – sokak által tét nélkülinek tartott – kongresszuson fontos, irányt szabó dokumentumot fogadtak el.

Egyetlen elnökjelöltje volt az RMDSZ-nek, a szövetséget nyolc éve vezető Kelemen Hunor és alapszabályt módosító indítványokat sem nyújtottak be, így nem sok izgalmat kínált a kongresszus. Természetesen jelen voltak a román pártok képviselői, akik függetlenül attól, hogy támogatják vagy ellenzik az érdekvédelmi szövetség törekvéseit, méltatták annak szerepét a romániai demokrácia kiteljesítésében.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes beszél a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) XIV. kongresszusán Kolozsváron

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes beszél a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) XIV. kongresszusán Kolozsváron

Lényeges igazságot fogalmazott meg a Magyar kormány képviseletében jelen levő Semjén Zsolt, aki kijelentette: „Teljes bizalmi együttműködés van továbbá az RMDSZ, a Fidesz–KDNP pártszövetség, akárcsak Kelemen Hunor és Orbán Viktor között. Az együttműködés alapja a magyar nemzet megmaradása.” A magyar miniszterelnök-helyettes úgy vélte: ez a szövetség az erdélyi magyar választók akaratát is tükrözi, hiszen az Erdélyben az RMDSZ meghatározó politikai erő, s az erdélyi magyar szavazók 96 százaléka a legutóbbi magyar országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP pártszövetséget támogatta.

A Kárpát-medencei magyar érdekvédelmi egyesületek vezetői is köszöntötték az RMDSZ-kongresszus munkálatait. (A pártelnökök közös nyilatkozatot írtak alá: vállalják, hogy a Kárpát-medencei magyar közösség érdekében együttes erővel fognak fellépni az Európai Unióban.) Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, nem másoknak kell dönteniük a mi, magyarok identitásáról. Kiemelte: mindannyiunk érdeke, hogy a magyar nemzet erős legyen, mind azon munkálkodunk, hogy a szülőföldünkön megmaradjunk magyarnak, megőrizzük identitásunkat, nyelvünket, hagyományainkat, használhassuk szabadon jelképeinket. A VMSZ elnöke emlékeztetett, hogy a számbeli kisebbség, nem jelent értékbeli kisebbséget is.

Az RMDSZ-kongresszus legfontosabb momentuma az Erdély jövőjéről összeállított, több mint harminc oldalas vitairat bemutatása. „Ki kell találnunk a 21. század Erdélyét, annak magyar társadalmát. Végig kell gondolnunk, hogy a nemzeti identitásunk megőrzése és továbbadása mellett hogyan lehetünk sikeresek romániai magyarként” – hangsúlyozta Porcsalmi Bálint RMDSZ-ügyvezető elnök. Szerinte szembe kell nézni azzal, hogy a ’89 után felnövő generációk más viszonyrendszerben gondolkoznak jövőjükről, az újragondolt jövőképnek elsősorban az ő kérdéseikre kell választ adnia.

És megoldást kell találni arra a nagyfokú kiábrándultságra, apátiára is, amellyel a romániai lakosság a politikai pártokat illeti, s ez alól a letaglózó érzés alól az erdélyi magyarok sem jelentenek kivételt.

Az RMDSZ szövetségi elnöki tisztségébe újraválasztott Kelemen Hunor a kongresszus utáni első sajtótájékoztatóján bizakodva azt mondta: „Hiszek abban, hogy Erdélyben van jövő, és van erdélyi magyar jövő. Ezt nekünk állandóan újra kell fogalmaznunk, és nekünk kell a politika és a társadalomszervezés eszközeivel segítenünk. Sikeres közösség akarunk lenni, a siker közössége. De a sikert sehol nem adják ingyen, dolgozni kell érte. Dolgozni sokat, dolgozni kitartóan, nem téveszteni szem elől a célt, és megőrizni a munka elvégzéséhez szükséges eszközt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség is csak egy eszköz közösségünk kezében. Szövetség a magyarokért, szövetség a jövőért.”