2024. március 28., csütörtök
BRASSÓBÓL

Újra BeTuskolták Romániát

Tizenkét évvel azután, hogy az egyébként a csatlakozásra felkészületlen Romániát betuszkolták az Európai Unióba, a sok tekintetben még mindig balkáni ország lett az EU soros elnöke. Csütörtökön Bukarestben, a román uniós elnökség hivatalos nyitórendezvényén az európai vezetők megpróbálkoztak befészkelődni a román emberek szívébe. Donald Tusk, az Európai tanács elnöke például románul mondta el köszöntő beszédét, dicsérte a hetvenes évek román gyártmányú járgányát és Helmuth Duckadamot, a Steaua kapusát, aki egy BL-döntőn négy büntetőt hárított és megszerezte ezzel a kupát.

A Daciát dicsérő Donald Tusk Viorica Dăncila román kormányfővel (fotó: Beta/AP)

A Daciát dicsérő Donald Tusk Viorica Dăncila román kormányfővel (fotó: Beta/AP)

Freudnak igaza van, amikor azt mondja: nincsenek véletlenek, ami az ember száján meggondolatlanul kibukik, az a tudatalatti igazmondási kényszerének eredménye. Ezért amikor Tusk szóba hozta, hogy családjának első autója egy 1300-as Dacia volt, azonnal felötlött bennem a párhuzam: jaj lesz, ha a következő hat hónapban a román elnökség úgy muzsikál, mint a Távol-Keleten Ceaușescu átkaként becézett járgány. Azaz, ha köhögve, fulladozva, meg-megállva araszolgat vagy felhúzott kézifékkel is csúszik vissza a lejtőn.

Duckadam dicsőítése nem véletlen, Tusk valójában a szász kapus nemzettársának, Klaus Iohannis elnöknek kívánt kedveskedni azzal, hogy a hivatalos kampánystart előtt korteskedik neki egy sort a decemberi elnöki választásra.

Vállveregetés és fogadkozás volt a román uniós elnökség hivatalos nyitórendezvényén, amely mégis attól vált figyelemre méltóvá, hogy nem vett részt rajta a kormánypárt elnöke, Liviu Dragnea. Ő jelenleg szabadságát tölti, a déli féltekén nyaral...

Miközben az EU-bürokraták felmondták a kötelező közhelyfüzért, a román kormánypártok enyhe szkepticizmusuknak is hangot adtak, hogy nem egészen világos: melyek azok az európai alapértékek, ha sok esetben a mérce kettős.

A nem is olyan rég európai biztos Dacian Cioloș, aki a hivatalos ünnepség résztvevői helyett az utcán tiltakozók csapatához csatlakozott. Ott látszólag a kormány ellen tüntetett, Dragnea, Dăncila praktikái miatt kiabáltak be a pálya széléről a civil szervezetek és a művészvilág tagjai. Valójában Cioloș népszerűségét kívánta növelni, hátha politikai karrierjének vitorláiba tudná terelni a társadalmi elégedetlenség viharát, hátha támogatást nyerhet a decemberi elnökválasztásra, amelyen – csütörtök óta világossá vált – a legnagyobb nyugati hátszele Klausnak van.

Mert a Magas Porta véleménye, barátsága – legyen az a Porta Sztambulban vagy Brüsszelben – mindig is fontos volt, és az is maradt abban a balkáni gondolkodásmódban, amelyben Románia ma is fuldoklik.