2024. április 24., szerda

Szigorodnak a bankkölcsönök feltételei

A központi bank az indokolatlanul hosszú futamidejű lakossági hiteleket szeretné elfogadható keretek közé szorítani

Az új évben új előírásokat léptetett életbe a Szerbiai Nemzeti Bank azzal a céllal, hogy elkerülje a problémás hiteleket, és elejét vegye ezek lehetséges következményeinek a pénzügyi stabilitásra és a polgárokra nézve.

A jegybank végrehajtó bizottsága december végén több törvénykiegészítő aktust fogadott el válaszként arra, hogy egyre több a célhoz nem kötött, nem biztosított, indokolatlanul hosszú futamidejű lakossági hitel. A központi bank ezeket szeretné elfogadható keretek közé szorítani. Az intézmény vezetői közölték, az óév végén hozott határozatok nem jelentik bizonyos banki tevékenységek adminisztratív letiltását, de alkalmazásukkal megkülönböztetett figyelmet fordítanak a bankoknál eladósodó polgárok anyagi helyzetére és hitelképességére, a bankkölcsön kockázataira, a hitelbiztosítékokra, a polgár törlesztési lehetőségeire és a visszafizetés időtartamának indokoltságára. Új kritériumok szerint figyelik a bankok koncentrációs kockázatát, és ezentúl az új fogyasztói hitel, készpénzkölcsön vagy hosszú lejáratú (8 évre vagy ennél hosszabb időre szóló)

kölcsön jóváhagyásának lehetősége attól függ, hogy az adott pénzintézmény tiszteletben tartja-e az előírásokat. A Szerb Nemzeti Bank 60 százalékban határozta meg a kölcsönigénylők hitelterheinek felső határát, és ehhez a kölcsön jóváhagyásának folyamatában szigorúan tartaniuk kell magukat a bankoknak, különben a saját tőkéjük kárára cselekednek.

Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a bankok – akárcsak eddig – a jövőben is jóváhagynak különféle fajtájú és futamidejű kölcsönöket, de ettől az évtől az igénylőknek jóval szigorúbb elbírálással kell számolniuk, a jegybank ugyanis limitek felállításával igyekszik minél jobban mérsékelni a kockázatokat.