2024. április 19., péntek

Terroristagyanús újságíró

BRASSÓBÓL

„Remélem nem azért tiltottak ki az országból, mert rosszul táncolok” –  jegyezte meg tréfásan Raoul Weiss francia író, publicista, akit a kolozsvári repülőtéren szembesítettek azzal, hogy öt évre kitiltották Romániából. Weiss, akit elbűvölt az erdélyi táncházmozgalom, a Kolozsvár melletti Mérán telepedett le, innen küldte írásait a romániai, illetve más európai internetes lapoknak, köztük a Visegrád Postnak.

Raoul Weiss-szel október 25-én tudatták a román hatóságok, hogy olyan cselekedetek alapján tiltották meg a Romániába való belépését, amelyek „valós, aktuális és súlyos fenyegetést jelentenek a romániai jogrendre, társadalmi, gazdasági és politikai egyensúlyra és stabilitásra, mely a szuverén, egységes, független és oszthatatlan román nemzetállam létéhez és fejlődéséhez, valamint a közrend megőrzéséhez szükséges”.

Amiből természetesen utalást sem lehet találni arra, hogy mit is követett el a francia gondolkodó. Ám erőteljes a gyanú, hogy legnagyobb bűne éppen ez volt: gondolkodott és el is mondta, mit gondol a posztkommunista állapotokról.

A soha el sem tűnt, csak háttérbe megbújt Szekuritáté most kilépett a napfényre, és bebizonyította, hogy még mindig veszélyesebbnek tartja a leírt szót az elsütött fegyvernél, inkább vadászik újságírókra, mint a mesterlövészekre. Így Romániában ma is terroristagyanús az, aki lát, hall és beszél.

Raoul Weiss nevetségesnek tartja, hogy a román belügyminisztérium nemzetbiztonsági kockázatot lát tevékenységében.  „Mivel tudtam volna veszélyeztetni Románia biztonságát? Versekkel? Nyelvtani elemzésekkel?” – tette fel a kérdést. Hozzátette viszont, hogy el tudja képzelni, hogy jó néhány román belügyminisztériumi alkalmazottnak nem esett jól egy-egy elemzése, publicisztikai írása. Az általa tárgyalt kényes témák között megemlítette: nemzetközi dimenziót kölcsönzött annak a román sajtóban is élő gyanúnak, hogy az utóbbi években számos romániai utcai megmozdulás mögött egyes civil szervezeteken keresztül megnyilvánuló külföldi érdekek, másrészt pedig belügyi demokráciaellenes manőverek állnak.

A román belügyminisztérium döntése nem érhette meglepetésként azt, aki emlékszik még arra – soha sem tévesztette szem elől –, hogy nem is olyan rég, mintegy öt éve, Traian Basescu elnöksége alatt a sajtót nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették. A kitiltás jogosságát erősítő magyarázkodás viszont már igen: orosz párti volt...