2024. április 25., csütörtök

Opraštanje od sprudova

Poplave su izostale na Dunavu, dok Drava stiže sa velikim vodama, biće mnogo veća od Dunava.

Prvi veći nalet vode koji je bio očekivan na Dunavu je precenjen. Procenjivali su da će posle naleta vode od metar i po, na najmanji vodostaj ikada u Budimpešti stići još jedan, koji bi trebao da je veći od prvog. Posle većih naleta vode obično dolazi do opadanja vode, to je očekivana pojava. Prognozirano je bilo da će stići i drugi nalet vode, međutim do toga nije došlo. Sa sajta su brže-bolje izbrisali prognozu koja je bila pogrešna.

Prema novijoj prognozi, vodostaj će biti neznatno viši u drugom naletu vode od prethodnog. Prema tome, količina vode koja će stići u naše krajeve će jedva popuniti sprudove koji su nastali zbog niskog vodostaja. Međutim, dok se koncentrisalo na vodostaj Dunava, koji je najniži, Drava sprema dotok velike količine vode, kakva se retko viđa.

Drava će narednih dana biti veća od Dunava. Drava je juče imala protok vode 1450 kubnih metara u sekundi kod Bezdana, što će ovih dana da se smanjuje, na mernim stanicama koje su bliže nama iznosi oko 1100, ali na gornjem delu reke se znatno povećava i poplavljuje.

U datoj situaciji je reč o tome da Drava može da dostigne nivo kada je potrebna odbrana od poplava. Na nekim mestima čak i drugostepena. Ova voda preko reke Drave ide prema nama. Reč je o tri-četiri metara podizanja vodostaja, što je značajna količina vode i što će značajno podići i vodostaj Dunava. Drava se uliva u Dunav ispod Bezdana i Apatina, tako da obilazi vodomer kod Bezdana. Reč je o pojavi da kada reka koja se uliva u Dunav umnogome nadmašuje sposobnost reke koja prima tu vodu. Međutim kod Novog Sada neće biti opasnosti od poplava.

Prema najavama na neuobičajen način će stići sa jugozapada front vlažnog vazduha prema Alpima. To se redovno obruši na sever Italije, ali oblaci koji pređu preko planina, istovare se na Dunav, baš na onim delovima na kojima se to inače ne dešava.