2024. március 29., péntek

A kényelmes tanulásért

Felújítások az Egyetemista Központ kollégiumaiban – A gólyák 18-áig, míg a felsőbb éves hallgatók 19-étől iratkozhatnak be a kollégiumokba

Amíg az általános iskolások és középiskolások számára már elkezdődött az új tanév, addig az egyetemistáknak csak október elsején kezdődik az új szemeszter. A kollégiumok azonban már most várják a hallgatókat. Nincs ez másképp az Egyetemista Központ által működtetett kollégiumokban sem, amelyek összesen 699 szabad hellyel rendelkeznek. A beiratkozás a gólyák számára szeptember 3-án kezdődött és 18-áig tart. A felsőbb éves hallgatók 19-étől iratkozhatnak be egészen október 31-éig.

A Bosa Milićevićről elnevezett főépület a Közgazdasági Kar közelében található (Fotó: Gergely Árpád)

A Bosa Milićevićről elnevezett főépület a Közgazdasági Kar közelében található (Fotó: Gergely Árpád)

Az Egyetemista Központ alá két kollégium tartozik, a Közgazdasági Kar közvetlen közelében található Bosa Milićević, és az Építőmérnöki Kar közelében lévő Ivo Lola Ribar. Mindkét épületen az utóbbi időben számos felújítást végeztek el. Ezekről kérdeztük Ranko Čujkovićot, az Egyetemista Központ igazgatóját.

Ranko Čujković (Fotó: Gergely Árpád)

Ranko Čujković (Fotó: Gergely Árpád)

– Felkészülten, felújított szobákkal várjuk a leendő hallgatókat. A központi épület első és második emeletén tavaly végeztük el a szükséges munkálatokat, s nemrég fejeztük be a földszinti fürdőszobák kialakítását. Korábban négy szobára jutott egy fürdőszoba, most két szobára jut egy. A hallgatókat ily módon sokkal kényelmesebb, és ami még fontosabb, sokkal higiénikusabb körülmények várják. Az Ivo Lola Ribar kollégium jobbszárnyán most zajlanak az előkészítő munkálatok. Ez az épület kétszáz hallgató befogadására volt képes, de a felújítások miatt kevesebb férőhely áll majd a rendelkezésünkre, cserébe az itt lakók nagyobb kényelmet kapnak. Büszke vagyok erre a beruházásra, mert negyven évet vártunk rá. A jobbszárnyat 2013-ban le is kellett zárnunk az egészségügyi hiányosságok miatt. Ez után négy évig próbáltunk forrásokat szerezni a felújítási munkálatokra. Szerencsére az oktatási minisztérium jóváhagyta a forrásokat, így a napokban már elkezdődnek a munkálatok, amelyek a jövő év szeptember közepéig tartanak. Amikor a felújítás befejeződik, akkor 128 férőhely áll majd rendelkezésünkre a korábbi kétszázhoz képest, de minden szobának külön fürdőszobája és teakonyhája lesz, és egy olyan színvonalat érünk el, amilyenen az újvidéki, belgrádi, kragujevaci és niši kollégiumokban vannak – ismertette a kollégiumokban zajló munkálatokat Ranko Čujković.

Az állami költségen tanuló hallgatók szállása havonta 1430 dinárba kerül. Ezért a pénzért a lakók a szállás mellett számos más szolgáltatást is igénybe vehetnek.

Az egyetemistákat kényelmes szobák várják (Fotó: Gergely Árpád)

Az egyetemistákat kényelmes szobák várják (Fotó: Gergely Árpád)

– A hallgatói szabványok szerint működő intézmény vagyunk, így kötelességünk minden évben egyre jobb szolgáltatásokat nyújtani. Itt nem csak a szállásra, hanem az étkezésre, a sporteseményekre és a kulturális programokra is gondolok. Két hallgatói éttermünk van. A központi épülethez tartozó étterem egyszerre kétszáz fő, míg a sétaerdei épületnél lévő éttermünk százötven fő befogadására képes. Itt az állami költségen tanuló hallgatóinknak 171 dinárért napi három étkezést biztosítunk. A központi épülethez tartozó éttermet egyébként ebben az évben újítottuk fel. A régi harmincéves padlózatot teljes egészében kicseréltük új padlócsempékre. Az éttermeken kívül a központi épület mellett két sportpálya is található, egy kemény borítású, amely kosárlabdára és röplabdára alkalmas, és egy műfüves a kispályás labdarúgáshoz. A következő években szeretnénk forrásokat előteremteni egy zárt tornaterem felépítésére. A kollégiumunkban továbbá tv-szoba és olvasóterem is a hallgatók rendelkezésére áll. Mindaz, ami a mindennapi élethez és az egyetemi léthez ellengethetetlen – magyarázta Ranko Čujković.

A tanulásra szolgáló olvasóterem (Fotó: Gergely Árpád)

A tanulásra szolgáló olvasóterem (Fotó: Gergely Árpád)

Az igazgató elmondása szerint az elmúlt években a kollégiumok lakói főleg a környékbeli településekről, Zomborból, Topolyáról, Nagykikindáról és Nagybecskerekről érkeznek, kevesebben vannak Újvidékről és Belgrádból. Korábban jelentősebb számban voltak jelen a környező országokból – Horvátországból, Montenegróból, Macedóniából – származó hallgatók, de ma már kevés a külföldi diák.

A kosárlabdára és röplabdára alkalmas kemény borítású sportpálya (Fotó: Gergely Árpád)

A kosárlabdára és röplabdára alkalmas kemény borítású sportpálya (Fotó: Gergely Árpád)

– A lakóink többsége a Közgazdasági Karra jár, ez szinte hagyomány nálunk. Nagyon örülök annak, hogy értesüléseink szerint ebben a szemeszterben kicsivel több lesz az Építőmérnöki Kar hallgatóinak a száma. Ennek az az oka, hogy a kar több új szakot is indított – mondta Ranko Čujković, és hozzátette, hogy minden évben egyre több a magyar nemzetiségű hallgatóik száma, akik többsége a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára jár.

TANULÓBARÁT KÖRNYEZET

A kollégium lakói meg vannak elégedve a kollégiummal, a megkérdezett hallgatók elsősorban a tanulásbarát környezetet emelték ki.

Harmat Afrodita és Nataša Novaković kollégiumi szobájukban (Fotó: Gergely Árpád)

– Topolyáról érkeztem. A Közgazdasági Kar harmadéves hallgatója vagyok, számvitel és revízió szakra járok. A kollégiummal meg vagyok elégedve. Jók a feltételek a tanulásra. Hétvégén, ha nem megyek haza, és itt maradok a kollégiumban, zavartalanul tudok tanulni – mondta Harmat Afrodita.

– Valjevóról jöttem. A Közgazdasági Kar pénzügyi, bankári és biztosítási szakára járok. 2016 óta vagyok kollégista. Nagyon tetszik itt, meg vagyok elégedve a színvonallal. Ami fontos, az az, hogy itt lehet tanulni. Van külön erre a célra kialakított olvasóterem. Emellett a lakótársaimtól is sok segítséget kapok. A szabadidőm nagy részét is a kollégiumban töltöm, főleg a sportpályákat veszem igénybe – nyilatkozta Nataša Novaković.