2024. május 10., péntek

Szalézi zenetábor volt Muzslyán

A Szalézi rend közismerten sok tábort szervez a fiatalok számára, de egyik sem annyira zeneközpontú, mint az, melyet – a magyarországi Péliföldszentkereszt után – idén másodszor szerveztek meg, ezúttal a bánáti Muzslyán. 

Ötven magyarországi és muzslyai fiatal énekelt, zenélt együtt a héten a muzslyai plébániatemplomban és az Emmausz fiúkollégiumban, amely otthont adott a második Szalézi zenetábornak. 

A zene közelebb hozza a fiatalokat egymáshoz (Kecskés István felvétele)

A zene közelebb hozza a fiatalokat egymáshoz (Kecskés István felvétele)

– Mindenki gitározik és énekel és mosolyog és táncol, ez akkora élmény, hogy Isten így tényleg velünk van. Azért jöttem, mert tavaly is nagyon jó volt, és idén már nem volt kérdés, hogy jövök-e, mondja a budapesti Bángi-Magyar Cicelle
Voltak muzslyai gyerekek, akik tavaly nem jutottak el Magyarországra. Pedig szerettek volna. Most éltek az alkalommal. 

– Mondtam magamnak, hogy nem hagyhatom ki ezt a tábort. Nagyon tetszik, nagyon szép, csapatépítő, barátságos. Én a kórussal jöttem, ahogy a zenetáboron belül mondjuk „a hangszálaimat hoztam magammal”, meséli a muzslyai Miklós Adrián.

Az első Szalézi zenei tábor részvevőinek több mint a fele a bánáti Muzslyáról érkezett. 

– Ebből jött az ötlet, hogy kellene valahogy az óbudaiakat összehozni a muzslyaiakkal. És utána teltek-múltak a napok, átgondoltuk jobban, és mondjuk, hogy miért ne szerveznénk valami olyat, ami nemcsak ezt a két helységet köti össze, hanem esetleg egész Magyarországot Vajdasággal, mondja Sándor Donát.

A zenei tábor másik megálmodója és szervezője Sándor Dorottya.

– Nagyon jó dolog látni azt, hogy ahogy telnek a napok, egyre jobban összeérik a „banda”. A csapatok vegyesek: tehát muzslyai és magyarországi fiatalok is vannak benne. Vegyes korosztályban 12-től 30 éves korig. Ez egy elég széles spektrum, úgyhogy nem könnyű őket egyformán lekötni. De nagyon lelkesek – hallottuk Sándor Dorottyától. 

A magyarországi fiatalokat Szalézi szerzetesek kísérték el Muzslyára, akik részt vettek a foglalkozásokon is. 

– Ez a fajta zene, a gitáros énekek, az a tapasztalatunk, hogy megfogja a fiatalokat. Valahogyan egy kaput nyit feléjük. Így a templom közelébe lehet őket hozni, hívni. És a legfontosabb az talán, hogy a zene is egy eszköz, és nem a célunk igazából. A cél az, hogy közösségbe hívjuk őket, meséli Kovács Sándor Szalézi szerzetes. 

A zenei tábor részvevői fellépésükkel gazdagították a Mária Szent Neve plébániatemplomban megtartott szombat esti szentmisét. A szervezők pedig bíznak abban, hogy sikerült hagyományt teremteniük.