2024. március 28., csütörtök

Az olasz kormányfő megtiltotta két további segélyszervezet mentőhajójának kikötését is

Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes szombaton ígéretet tett arra, hogy két további, migránsokat mentő segélyszervezet hajóit is kitiltja az olasz kikötőkből.

A Liga olasz kormánypárt keményvonalas politikusa a Sea-Eye és a Mission Lifeline nevű német nem kormányzati szervezeteket (NGO) tette tilalmi listára.
"Jobb, ha tudják ezek az emberek, hogy Olaszország nem akar többet bűnrészességet vállalni az illegális bevándorlási bizniszben, úgyhogy más kikötőket kell találniuk" - írta Salvini a Facebook közösségi portálon. A jobboldali Ligát vezető belügyminiszter bejegyzésében azt állította, hogy mindkét NGO Líbia partjai közelében állomásoztatja hajóit, hogy felvegyen "egy rakomány csempészek által sorsára hagyott emberi lényt".
A Mission Lifeline szarkasztikus hangvételű twitteres válaszüzenetében azt írta: "Ilyen, amikor a fasiszták biztosítanak nekünk nyilvánosságot..."
Előző nap, pénteken az NGO arról számolt be, hogy a líbiai partok közelében állomásozó hajója részt vett egy vészhelyzetbe került gumihajó 118 migráns utasa - köztük 14 nő, négy gyermek és egy csecsemő - kimentésében, ám az olasz parti őrség parancsára át kellett őket tenniük egy szingapúri teherhajóra, amely a líbiai Miszráta kikötőjébe tartott. Alex Steier, a Mission Lifeline szóvivője egy e-mailes nyilatkozatában aggodalmát fejezte ki, amiatt, hogy a kimentett embereket visszaviszik Líbiába.
Olaszország múlt vasárnap megtagadta a francia SOS Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) civil szervezetek által működtetett, 629 bevándorlót szállító Aquarius mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át a spanyolországi Valenciába, ahová várhatóan vasárnap érkeznek meg.
Olaszországba ezzel szemben beengedik azt a 41 migránst, akit a Trenton nevű amerikai hadihajó vett a fedélzetére még szerdán. Matteo Salvini belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy mostantól a nem kormányzati szervezetek migránsokat szállító hajói nem kapnak kikötési engedélyt Olaszországban. Egyedül az olasz haditengerészetnek vagy az olasz parti őrségnek a hajói érkezhetnek migránsokkal az olasz partokra.
Az Aquarius esete ismét rávilágított az Európai Unióban a migrációs politika terén kialakult éles megosztottságra, és felerősítette a bevándorlási és menedékjogi szabályok reformját sürgető hangokat. A kérdés az egyik fő témája lesz az EU június végére tervezett csúcstalálkozójának.