2024. április 23., kedd
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Ma újra elkiabálják

Zsákutcába jutott a székelyföldi autonómiáért való küzdelem. A Székely Nemzeti Tanács mégis évente próbálkozik a mozgalom életben tartásával. Március 10-én Marosvásárhelyen megünneplik a székely szabadság napját.

Vannak, akik szerint az igazi szabadságünneptől, március 15-étől terelik el ezzel híveik figyelmét, noha az 1848-as forradalom kitörésének napja összmagyar ünnep. Mások azt firtatják, lehet-e ünnep a székely vértanúk napja. Szerintük inkább csak emlékezni kellene, és fejet hajtani a Makk-féle összeesküvés szervezői, Gálffy Mihály (Udvarhelyszék főparancsnoka), Horváth Károly (Háromszék főparancsnoka) és Török János (Marosszék főparancsnoka) előtt, akiket 1854. március 10-én végeztek ki Marosvásárhelyen.

A kritikus hangok ellenére a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt székelyzászló-bontásra, tüntetésre hívott idén is mindenkit Marosvásárhelyre, hogy ismételten átnyújtsák a román állam képviselőinek autonómiaigényüket. Öt év után először Sepsiszentgyörgyön ismét közösen fogalmazták meg az erdélyi magyar politikai pártok és szervezetek háromszéki képviselői a székely vértanúk napján való részvételre buzdító felhívásukat. Valamennyi politikai szervezet vállalta, hogy maguk is mozgósítanak. A 2013-as tapasztalatot pozitívként emlegették, az összefogás eredményeként harmincezren vonultak fel Marosvásárhelyen autonómiát követelve. A háromszéki magyar szervezetek vezetői úgy vélték, hogy 2018 kiemelt jelentőségű év annak megerősítésére, hogy a fontos nemzeti ügyekben továbbra is az együttes fellépés a járható út, az autonómia pedig nemcsak időszerű, de sürgős kérdéssé is vált az erdélyi magyarság számára.

Némiképpen más véleményen vannak a Maros megyei magyar szervezetek vezetői. No, nem az autonómia szükségességét, csupán a tüntetés hatékonyságát illetően. Az RMDSZ Maros megyei vezetői bejelentették, hogy bár senkit nem akarnak lebeszélni a részvételről, ők nem lesznek ott a mai marosvásárhelyi tömegrendezvényen. Hiányzók.

Vass Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi elnöke úgy véli, a március 10-ei megemlékezésnek is megvan a létjogosultsága, de az alig öt nap múlva következő nemzeti ünnep afféle konkurenciáját érzékeli benne. „Nagyon nehéz úgy mozgósítani március 15-ére úgy, hogy azelőtt öt nappal ugyanazon a helyszínen az emberek már részt vettek egy másik rendezvényen” – érvelt az RMDSZ parlamenti képviselője.

A székely szabadság napi rendezvény ma, szombaton 16 órakor a vértanúk emlékművénél kezdődik. A szónoklatok után a kormánynak és az államfőnek címzett autonómiakiáltványt ismertetik. Majd, mint minden évben, az idén is átadják a helyi kormánymegbízott hivatalának. Amely – ez borítékolható – ismét válasz nélkül hagyja.