2024. április 25., csütörtök
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Bukásra nem is gondolnak

Február elsején jelentette be az Európai Kisebbségek Föderatív Uniója (FUEN), hogy a Minority SafePack (MSPI) európai polgári kezdeményezés aláíróinak száma elérte a 600 ezret. Ez azt is jelenti, hogy másfél hónappal az április 3-ai határidő lejárta előtt még mindig hiányzik 350 ezer aláírás a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés iktatásához szükséges 1 millió aláírásból.

Az európai polgári kezdeményezés sikeréhez azonban még az 1 millió aláírás sem elegendő. Ahhoz, hogy az MSPI-t – amelynek célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós jog részei legyenek – iktatni lehessen, 7 tagállamban el kell érni az Európai Bizottság által országonként, az adott ország lakosságához megállapított kvótát.

A polgári kezdeményezés honlapján egyelőre két országban – Románia és Magyarország – gyűlt össze az EB által meghatározott kvóta. A harmadik ország, ahol biztosan elérték a minimális aláírási számot, Szlovákia.

A többi tagállam túlnyomó többségében nagyon rosszul áll az aláírásgyűjtés: 21 országban a minimális kvóta 10 százalékát sem érték el, s nehezen elképzelhető, hogy ez a hátramaradó 48 nap alatt a tagállamok megtáltosodnak, és elvégzik azt, amire 10 és fél hónap alatt nem voltak képesek. Reményt keltő mégis, hogy az utóbbi időszakban látványosan megnőtt a spanyolországi aláírók száma, itt a 40 500-as kvótának 55 százalékát érték el. Vincze Loránt FUEN-elnök ezt azzal magyarázta a Maszolnak, hogy sikerült aktivizálni a baszkokat.

Ugyancsak átlépte már az 50 százalékos küszöböt Lettország és Dánia, ahol hagyományosan erős a helyi német ajkú közösség.

A FUEN-elnök úgy véli, hogy Lettországban, Lengyelországban, Dániában, Horvátországban és Szlovéniában lesz még meg a szükséges számú aláírás Románia, Magyarország és Szlovákia mellett.

Arra a kérdésre, hogy fel van-e készülve arra, hogy elbukik az MSPI, Vincze Loránt így válaszolt: „Nem. Azt látom, hogy a hét ország meg tud lenni, és ha Magyarországról megvan a félmillió, akkor meglesz az egymillió is.”

Aláírásokat vár a FUEN a vajdasági magyaroktól is, számít rájuk!