2024. április 24., szerda
BIRKÓZÁS

Kezdődik a versenyidény

Az újvidéki Eb-n Frísz arany-, Štefanek pedig ezüstérmes lett. A felvételen sportvezetőkkel, edzőkkel és politikusokkal pózolt a két fiatalember (Ótos András felvétele)

Az újvidéki Eb-n Frísz arany-, Štefanek pedig ezüstérmes lett. A felvételen sportvezetőkkel, edzőkkel és politikusokkal pózolt a két fiatalember (Ótos András felvétele)

A legjobb szerbiai birkózók január 9. óta magaslati felkészülésen vannak a délnyugat-bulgáriai Belmekenben, 1820 méteren tengerszint felett. Ezek a felkészülések általában pokoli nehezek, hiszen itt alapozzák meg az év első részére szükséges kondíciót, de Sztojan Dobrev edző szerint a fiúk tisztában vannak ezzel, s maximálisan teljesítették a tőlük elvárt edzésmennyiséget. A már trófeás versenyzőink mellett a fiatalok is helyet kaptak a válogatottban, mert ezekben az edzőtáborokban tanulhatnak a legtöbbet a tapasztaltabb versenyzőktől, s mindezzel már a tokiói olimpiára gondolnak a szakvezetők.

Belmekenben egyébként minden a sportolók rendelkezésére áll. Reggel a hóban futás a program, majd a medence és az úszás következik, rengeteg súlyt emelnek egész nap, s ekkor a szőnyegen történő edzéseket még nem is említettük.

A versenyidény hamarosan kezdődik, hiszen február 2. és 4. között a horvát fővárosban rendezik meg a Zagreb Opent, március végén pedig a hagyományos Nikola Petrov-emléktorna kezdődik Bulgáriában. Az év első felének legnagyobb versenye az oroszországi Kaszpijszkban lesz, méghozzá a felnőtt Európa-bajnokság (április 30. – május 6.), előtte azonban a szerb válogatott február 5-én az Egyesült Államokba utazik, ahol a helyi szövetséggel meg van beszélve egy felkészülési mérkőzés február 11-ére Idahóban. A csapat február 18-áig marad az USA-ban.

Az USA-ba utazó csapat: Frísz Krisztián, Nemes Máté, Nemes Viktor, Nagy Tamás, Aleksandar Maksimović, Nikolaj Dobrev, Žarko Dickov, Vladimir Stankić (a belmekeni felkészülésen ott volt a belgrádi nehézsúlyú Boban Živanović is, aki még egy esélyt kapott a szakvezetéstől). Edzők: Sztojan Dobrev, Sreten Damjanović. Davor Štefanek február 10-én csatlakozik a csapathoz.