2024. április 18., csütörtök

Lelkesedéssel teli fél évszázad

A VRTV-nek azon kell munkálkodnia, hogy hamarosan újra aranykorát élje

Január 1-jén 50 éves lett a magyar nyelvű televíziózás térségünkben. Az évforduló alkalmából január 8-án a Vajdasági Televízió magyar szerkesztősége ünnepi műsorral kedveskedik a nézőknek.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Az ünnepség 19 órakor kiállításmegnyitóval kezdődik az Újvidéki Rádió M Stúdiójának földszinti előcsarnokában. A kiállításon bemutatják a térség magyar nyelvű televíziózásának történetét megörökítő monográfiát is, melynek szerzője Kartag Nándor, majd a jubileumi rendezvény a hangversenyteremben folytatódik. A helyszíni közvetítést az interneten 18.45-től, a képernyők előtt ülve 20 órától lehet figyelemmel kísérni.

Klemm Józsefnek, a Vajdasági Rádió és Televízió vezérigazgató-helyettesének elmondása szerint nagyon fontos az, hogy tisztában legyünk a múltunkkal.

Véleménye szerint sokat tanulhatunk az elmúlt öt évtized történéseiből, tapasztalataiból, és a munkatársak által megszerzett tudásból. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a fiatalabb nemzedék jobb körülmények között készíti majd a televízióműsorokat, valamint tovább viszi a lelkesedést, és méltó utódja lesz mindazoknak, akik lefektették a vajdasági magyar televíziózás alapjait. Szakács Áron, a Vajdasági Televízió magyar szerkesztőségének felelős szerkesztője hangsúlyozta, hogy az évforduló külön jelentőséggel bír. Büszkeséggel tölti el az a tény, hogy a magyar szerkesztőség jelenlegi tagjait érte az a megtiszteltetés, hogy megünnepelhetik a tévéműsor aranyjubileumát.

– A fiatalabb generáció képviselőinek feladatai közé tartozik, hogy tisztelettel tekintsünk végig a vajdasági magyar televíziózás elmúlt ötven évén, és tulajdonképpen felelősségünk, hogy az elkövetkező ötven évre irányul. A tanulságokból tanulva kell az elmúlt ötven évhez méltóan felépítenünk magyar nyelvű televíziózás jövőjét. Tisztában vagyunk azzal, hogy régen más körülmények között dolgoztak a munkatársaink. Kicsit irigykedve és hitetlenkedve hallgatjuk a tapasztalt kollégák történeteit az ún. aranykorról, amikor több mint száz tagja volt a szerkesztőségünknek, csaknem négyszer annyi, mint jelenleg. Kitűzött céljainkkal összhangban ugyanazoknak az elvárásoknak kell megfelelnünk, és a VRTV vezetőségével közösen azon kell dolgoznunk, hogy belátható időn belül újra aranykorát élje ne csak a magyar nyelvű szerkesztőség, hanem az egész médiaházunk. Az egész 2018. évet ennek az évfordulónak szenteljük, és ez igazán jó lehetőség lesz arra, hogy végigtekintsünk a múltunkon, és tanuljunk belőle. Az ünnepi műsorról két külön összefoglalót is készítünk, ezeket az év folyamán közvetítjük majd. A jövőben pedig még nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy a nézőkkel még közvetlenebb kapcsolatot alakítsunk ki, és a műsorainkat a nézők elvárásainak és igényeinek megfelelően készítsük – tette hozzá Szakács Áron.

Buda Hajnalka televízióműsor-szerkesztő, a Vajdasági Rádió és Televízió projektfejlesztési menedzsere néhány szót mondott a január 8-i ünnepi műsorról, a Tévéműsorunk aranyjubileuma elnevezésű 15 részes sorozatról, valamint a megjelent monográfiáról, amellyel a tévé munkatársai elsősorban a nézőknek szerettek volna kedveskedni. A kiállításon a különböző fényképek mellett az érdeklődők megtekinthetik azokat a tárgyi emlékeket is, amelyekkel a nézők lepték meg a Vajdasági Televízió munkatársait. Az ünnepi műsor vendégei között lesznek mindazok, akik jelentősen hozzájárultak a magyar műsor megalkotásához és kivitelezéséhez.

Márton Attila, a Vajdasági Rádió és Televízió kisebbségi műsorokat sugárzó kettes csatornájának fő és felelős szerkesztője hozzátette, hogy az Újvidéki, majd a Vajdasági Televízió magyar műsora sosem volt provinciális csatorna, nyitott szemmel tekintett a világra, és a különféle szabványokat az elsők között sajátította el. Hozzátette, a csatorna mindig is vezető szerepet töltött be a technológiai újítások terén, 2017 közepe óta még több kábel- és műholdas szolgáltató kínálatában megtalálható a Vajdasági Rádió és Televízió kettes csatornája.

– A Vajdasági Televízió illetékes szolgálata által tavaly márciusban és áprilisban elvégzett felméréséből kiderült, hogy a hazai adók közül a VRTV magyar műsora a magyar nézők körében messzemenően a legnézettebb. Az adatok alapján a magyarországi adókat figyelembe véve is az élvonalban található – mondta Márton Attila.