2024. április 26., péntek
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Az igazság malmai lassan őrölnek

Huszonnyolc évvel az 1989. december 22-én történtek után, a katonai ügyészség végre megállapította, amit szinte mindenki sejtett vagy legalábbis gyanított: a bukaresti nagygyűlés, amelyet a diktátor Nicolae Ceausescu támogatására hívtak össze, nem spontánul fordult át forradalomba. Szándékos katonai diverzió, tudatos rémhírkeltés történt, s emiatt vesztette életét sok-sok ember – állapította meg a katonai ügyészség a forradalom évfordulója alkalmából kiadott közleményében.

Az ügyészség bizonyítékokat gyűjtött arról, hogyan működött – a televízió és rádió segítségével terjesztett ellentmondásos katonai jelentések és parancsok közvetítésével – a diverzió, amellyel fenntartották a lakosság félelemérzetét, sőt, azonosították azokat az eszközöket is, amelyek gépfegyver-sorozatok hangját imitálva keltettek pánikot. Az ügyészek szerint a tettesek előre kidolgozott terv alapján polgárháború látszatát keltették, hogy az általuk korábban már kiszemelt új vezetőket hatalomra juttassák és legitimálják a lakosság és a nagyvilág közvéleménye előtt. Már a nagygyűlés alatt bevetették azokat az elektronikus berendezéseket, amelyek gépfegyverropogást utánozva felháborították, majd feltüzelték a jelenlevőket, akik végül elkergették a diktátort.

A vádhatóság már tavaly novemberben, a vizsgálat újrakezdésekor úgy értékelte: az 1989. december 22-én hatalomra került új politikai és katonai vezetés hatalmának megőrzése érdekében olyan intézkedéseket hozott, amelyek 1142 ember halálához, több ezer ember testi és lelki sérüléséhez vezettek, így ezek a cselekmények kimerítik az emberiesség elleni bűntettek ismérveit. Mára bizonyítva is látja előzetes felvetését.

Valószínű, hogy arra azonban még legalább egy negyed évszázadot várni kell, amíg a felelősöket is megnevezik. Az ügyészségi azonban igyekszik megnyugtatni, várható – mondja –, hogy a további vizsgálatok során sikerül azonosítani is a diverzió elkövetőit, sőt azok bűntársait is.

Sokan már ma tudni vélik, hogy Ion Iliescu és köre állt a diktátorbuktató akció mögött, akiket a bőrüket mentő titkosszolgálati vezetők teljes odaadással támogattak.