2024. április 19., péntek

Tettlegesség a Szerbiai Képviselőházban

Szópárbaj, majd támadás, hogy ne legyen támadás, végül pedig az egér is repült

Boško Obradović, az ellenzéki Dveri elnöke hordozható vezeték nélküli egérrel ütötte arcon – vagy dobta arcon, egyelőre nem tudni a részleteket – Aleksandar Martinovićot, a Szerbiai Képviselőház adminisztratív bizottságának elnökét, a Szerb Haladó Párt tagját. Mindez a bizottság ülésén történt, ahol a parlament képviselői irányába kirótt pénzbírságok kérdése szerepelt volna napirenden. A megbüntetett képviselők egyike Obradović, akit korábban húsz napra kitiltottak a Szerbiai Képviselőház üléseiről.

Minden azzal kezdődött, hogy Obradović egy plakáttal jelent meg a bizottság ülésén. „Maja, megloptad Újvidéket!” – ez a szöveg állt a plakáton. Martinović emiatt megrótta Obradovićot, aki a következőképpen reagált: „Nem szégyelled magad, Martinović? Hogy lehetsz ekkora lábtörlő?”

Mivel Obradović mindeközben hevesen gesztikulálva felugrott székéről, a bizottsági ülésre a biztonságiak is berohantak, ám nem tudták megakadályozni Obradović és Martinović szópárbaját, ami végül dulakodássá fajult. Valamikor ekkor ütötte meg Obradović Martinovićot egy hordozható számítógép egerével.

„Az egér egyszer csak Martinovićra vetette magát és orron harapta, mert már ő sem tudott elviselni ennyi igazságtalanságot, gőgöt és fölényességet. Vajon mit tettek volna a jelenlevő újságírók, ha őket alázta volna meg valaki ennyire? Lassan egy hónapja kizártak a parlament munkájából, ám továbbra sem kaptam meg az erről szóló írásos határozatot. A bizottság három hét után ült össze, hogy megvitassa az ügyet, de Martinović szóhoz sem hagyott jutni. Đorđe Vukadinovićnak mellettem kellett volna tanúskodnia, ugyanakkor még csak meg sem szólalhatott” – válaszolt Obradović az újságírói kérdésre, hogy miért ütötte meg az egérrel képviselőtársát. Mindehhez azt is hozzátette, hogy nem miatta fajult tettlegességig a szópárbaj, hanem az SZHP egyik másik politikusa, Vladimir Đukanović miatt, aki rátámadt.

Mindehhez kapcsolódóan Đukanović kifejtette: azért támadt Obradovićra, hogy az nehogy rátámadjon Martinovićra. Maga Martinović egyelőre nem nyilatkozott az incidens kapcsán.