2024. április 26., péntek
LABDARÚGÁS

„Ne igazoljatok Szerbiába!”

A FIFPro figyelmezteti a játékosokat

A Hivatásos Labdarúgók Nemzetközi Szövetsége (FIFPro) közleményt adott ki, amelyben óva inti tagjait attól, hogy a téli átigazolási szezon alatt szerb csapatokkal írjanak alá szerződést.

A szervezet kutatása szerint a szerb klubokban foglalkoztatott játékosok 68%-a nem kapja meg idejében a fizetését, valamint 89%-ukat hozták kényszerhelyzetbe a szerződés aláírásakor. Azt is kiemelik, hogy a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) lecserélte a jogi ügyekben döntéseket hozó bírákat, a labdarúgók szakszervezete által választott bírák helyére a Crvena zvezdához és a Partizanhoz közel álló emberek kerültek. Így jelentősen csökkent a labdarúgók lehetősége arra, hogy követeléseiknek érvényt szerezzenek. Ráadásul megnövelték a perköltségi díjat, amelyet a klubok elleni eljárás indításakor kell a játékosoknak fizetniük.

„Szerbiában megsértik a profi labdarúgók alapvető jogait, akik így minden jogi védelem nélkül játszanak. Felszólítjuk az FSS-t, hogy azonnal változtasson ezen. Amíg ez nem történik meg, azt tanácsoljuk játékosainknak, hogy ne igazoljanak Szerbiába” – jelentette ki Theo van Seggelen, a FIFPro főtitkára.

Mirko Poledica, a Függetlenség Labdarúgó-szakszervezet elnöke elmondta: „Ha egy labdarúgó szerb csapathoz igazol, 50 százalék esélye van arra, hogy a bíróságon köt ki. Ezért elengedhetetlen, hogy a bíróság független és részrehajlásmentes legyen.”