2024. április 25., csütörtök

Megnyílt a szentmihályi tornaterem

Szentmihályon 2012-ben kezdődött az iskola tornatermének az építése. Befejezésének a határideje három hónap volt. Többszöri halasztás után tegnap végre átadták a rendeltetésének. A létesítményt alkalmi műsor keretében Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere, Tóth Ernő, Szentmihály tanácselnöke és Vladimir Batez tartományi ifjúsági és sporttitkár nyitotta meg.

Mint ahogy Tóth Ernő tanácselnök mondja, a tegnapi nap Szentmihálynak egy történelmi napja volt. Az itteni magyarság ugyanis három évszázada él ezen a területen, de még soha nem volt tornatermük. Az új iskolát 1979-ben építették, és azóta várják a tornatermet. A diákok az iskola előcsarnokában vagy a tantermekben tornáztak, jó időben pedig kinn az udvaron.
Hangsúlyozta, hogy a létesítményt nemcsak az iskola diákjai, hanem a helybeli és a szomszédos Jankahíd sportolói is igénybe vehetik.
A tartományi és önkormányzati támogatásból épült tornatermet nemcsak a nyolcvan diák, hanem a falu sportolói is várták. Jelena Jenovay, a Sonja Marinković Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy ezentúl a tornaórák minősége javul, és nagyobb számban és zökkenőmentesen sportolhatnak majd. Szerinte egy ilyen tornatermet, mint amilyen a szentmihályi, megirigyelhet sok városi iskola is.
Kovács Elvira parlamenti képviselő, az iskola egykori diákja emlékszik még azokra az órákra, amikor osztálytársaival együtt Mavrák Béla tornatanár irányításával kinn a szabad ég alatt tornáztak, gyakorolták a távolugrást, a kötélmászást. Ha hideg volt, akkor a tantermekben tornáztak, az asztalitenisz-asztalok pedig az előcsarnokban voltak. Ez nem kis gondot okozott a tanítóknak és a tanároknak.

A szentmihályi diákok is már régóta vártak erre a létesítményre. Mint ahogy Surányi Inesz mondja, nagyon örülnek annak, hogy megnyílt a tornaterem, és lehetőségük lesz arra, hogy szabadabban végezzék a tornagyakorlatokat.
A sors úgy hozta, hogy a megnyitón jelen volt Mavrák Béla operaénekes is, aki ennek az iskolának a tanulója volt. Édesapja tornatanárként évtizedekig a falu sportéletének a meghatározó személyisége volt. Mint mondja, most ő is örül annak, hogy van egy ilyen szép tornaterme a kis falunak. Annak szurkol, hogy minél több gyerek szülessen, aki majd sportol.
Az ezerlakosú kertészfaluban az asztalitenisz a legnépszerűbb sport. Gombár Róbert, a Tornádó Asztaliteniszklub elnöke szerint erre a létesítményre nekik is nagy szükségük volt. Ugyanis két ligában versenyeznek a lányok: a Vajdasági Ligában a kisebb csapatok, és az idősebb korosztály a II. Szövetségi Ligában. Komoly ellenfeleik vannak, és most majd erősebb edzéseket tarthatnak, mint eddig.