2024. április 19., péntek

Barack Obama hivatalos látogatása Berlinben

Csaknem három napig tartó hivatalos látogatást kezdett Barack Obama amerikai elnök szerda este Berlinben.

A távozó elnök európai búcsúlátogatásának utolsó állomásán rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, a német főváros 50 kilométeres körzetében repülési tilalmat rendeltek el 3 ezer méter magasságig, a város központjának nagy részét lezárták, és mintegy 5 ezer rendőrt vezényeltek a péntek délutánig tartó eseménysorozat biztosítására.

A hivatalos program csütörtökön kezdődik; az amerikai elnök Angela Merkel kancellárral tárgyal, aki azonban szóvivőjének tájékoztatása szerint már szerda este felkeresi őt szállásán, az Adlon Hotelben, ahol együtt vacsoráznak.

Pénteken a német kancellár és az amerikai elnök Theresa May brit miniszterelnökkel, Francois Hollande francia elnökkel, Matteo Renzi olasz kormányfővel és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel tárgyal a német fővárosban. A megbeszélések középpontjában a transzatlanti kapcsolatok jövője, Oroszország, a szíriai válság és az éghajlatváltozás megfékezéséért folytatott küzdelem áll. Az amerikai elnök Berlinből Peruba utazik tovább.

A Wirtschaftswoche című német gazdasági hetilap pénteki számában közös vendégkommentárt közöl Angela Merkeltől és Barack Obamától, a szerdán közzétett részletek szerint a két vezető azt a meggyőződését hangsúlyozza, hogy nem lehet visszatérni a globalizáció előtti világhoz, és a németeknek és az amerikaiaknak meg kell ragadniuk a lehetőséget arra, hogy a közös értékek és eszmék alapján formálják, alakítsák a globalizáció folyamatát.

Úgy vélték, nem fér kétség ahhoz, hogy a tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi szerződés (TTIP) a német és az amerikai munkavállalók, gazdálkodók és fogyasztók hasznára válna.

Hozzátették: tudomásul kell venni, hogy a globalizált világban az egyik országban hozott döntések komoly következményekhez vezetnek más országokban, ezért szükség van a TTIP-ben lefektetett szabályokra, hogy a transzatlanti közösség meg tudjon birkózni ezzel a kihívással.