2024. április 26., péntek

Válságba jutott a Szerbia és nyugat közötti viszony?

Komoly próbatétel előtt áll az „EU is, Oroszország is" szerbiai taktika

Boško Jakšić külpolitikai elemző szerint most éljük a Szerbia és a nyugati országok közötti kapcsolatok legmélyebb válságát, amióta Aleksandar Vučić vezeti a szerb kormányt. Véleménye szerint a rossz körülmények a kormányfő oroszországi látogatását követően alakultak ki, ahol Vlagyimir Putyinnal találkozott, s ahol az orosz elnök megkérte: olyan embereket válogasson leendő kormányába, akik az orosz–szerb kapcsolatokon dolgoznak, a meglévő jó kapcsolatokat ápolják.

Emlékeztetett, hogy Vučić korábban számos dicséretet kapott az európai integrációk, a Pristinával folytatott párbeszéd miatt, még akkor is, amikor azok éppenséggel egy helyben topogtak.

Az elemző szerint komolyabb okai vannak annak, hogy a kormányfő-kormányalakító néhány napja lemondta a brüsszeli és washingtoni útját. Szerinte mély válság jelei ezek.

– Élessé vált a helyzet, reméljük, hogy mindkét fél a megbeszélések mellett dönt – tette hozzá.

Az „EU is, Oroszország is" egyensúlyt a véleménye szerint most lesz a legnehezebb fenntartani.

– Szerbia „EU is, Oroszország is" stratégiája ügyes egyensúlyozást igényel. Ha Vučić úgy egyensúlyozott, ahogyan az tűnik, vagyis valamelyest inkább Oroszország felé közelített, akkor az elégedetlenséget váltott ki a nyugati országokból. Amint ismeretes lesz a kormány következő összetétele, az is kiderül, hogy az igencsak sok ügyességet igénylő egyensúlyozás mennyire lehet sikeres a jövőben. Az EU is, Oroszország is stratégiát még soha nem állították ekkora próbatétel elé, mint most – fogalmazott Jakšić. 

Dušan Janjić politikai elemző szerint jó, hogy elhalasztották a külföldi utazásokat, szerinte ugyanis jobb alkalom nyílik azokra a kormány megalakulását követően, sőt, az új amerikai adminisztráció felállását követően. Szerinte nem kell attól tartani, hogy a Nyugat megkísérelheti a jelenlegi kormányfő megdöntését. Az Európai Bizottság hamarosan miniszteri szintű találkozót tart, fejtette ki, melyen végleges álláspont körvonalazódhat Szerbiával kapcsolatban is.

– Új feltételek nincsenek, de mind a 27 tagállamnak vannak saját feltételei. Mind a 27 tagállamot viszont úgysem lehetne bejárni, ezért jobb az uniós utat is későbbre, a végleges döntést követő időkre halasztani – vélekedett Janjić.

Sokkal több haszon származhat a kormány megalakítását követően megejtett látogatásból, hiszen Vučić akkor bizonyíthatja, hogy EU-párti kormányt alakított, amely folytatni fogja a párbeszédet Koszovóval, véli Janjić.

– Hiszem, hogy a Vučić alakította kormány a reformok útján fog járni, ezért a kulcsfontosságú minisztériumok – a foglalkoztatásért, a beruházásokért, a külpolitikai kapcsolatokért, az európai integrációért és a Koszovóval folytatandó párbeszédért felelősek – élére a megfelelő szakmai referenciákkal rendelkező személyek kerülnek. Az USA tisztségviselőivel semmi új dologról nem tudott volna beszélgetni, ezért semmi esetre sem a világvége, hogy Vučić ezeket a beszélgetéseket az USA új államvezetésének a megalakulásáig elnapolja. A brüsszeli út elnapolása is bölcs döntés, hiszen hamarosan összeül a Miniszterek Tanácsa, jobb, ha az utazásra ezt követően kerül sor – érvelt Janjić.