2024. március 28., csütörtök

Versenyszervezéssel zárták az ünnepi hetet

A Vöröskereszt topolyai szervezete elsősegélynyújtó versenyéről

A Vöröskereszt nemzetközi napján, május 8-án vette kezdetét a Vöröskereszt hete elnevezésű alkalmi eseménysorozat, amely Topolyán május 14-én, a topolyai Vöröskereszt által rendezett, általános és középiskolások részére meghirdetett községi szintű elsősegély-nyújtási versennyel zárult.

– Május 14-én, szombaton szerveztük meg a községi elsősegély-nyújtási versenyt a topolyai Vöröskereszt főépületében. A megmérettetésen részt vettek a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény óvodásai is, akik a megnyitó keretében egy bemutatót tartottak elsősegélynyújtásból, ezzel is bizonyítva, hogy az elsősegélynyújtás alapjait bárki el tudja sajátítani. A rendezvény megnyitóján, miután Kospenda József, a topolyai Vöröskereszt közgyűlésének elnöke és dr. Varga Lívia is köszöntötte a megjelenteket, fontosnak tartottam hangsúlyozni: attól függetlenül, hogy ez egy verseny, és helyezések, rangsor születik a jobb, a még jobb és annál is jobb csapatok mezőnyében, valamiben mindenki egyforma: ők már hősök, mert emberéletet tudnak menteni – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Tóth Bálint mérnök, vöröskeresztes aktivista, aki elsősegély-oktatóként a topolyai Vöröskereszten belül ifjúsági kérdésekkel megbízott vezető személyiségként is tevékeny. A fiatalok elsősegély-tanfolyamokon való képzését, községi és tartományi versenyekre való felkészítését tartja egyik legfőbb feladatkörének.

– A hétvégi versenyen összesen nyolc csapat vett részt. Topolyáról 3 általános és 2 középiskolás csapat mérettetett meg, vendégcsapatok pedig érkeztek középiskolásokat tömörítve Szabadkáról, illetve általános iskolásokat mozgósítva Magyarkanizsáról és Szenttamásról. Négy munkaponton kellett bizonyítaniuk a versenyzőknek: egy elképzelt autóbaleset sérültjeinek mentését és ellátását, egy szobafestés során bekövetkezett szerencsétlen balesetsorozat ellátását kellett elvégezniük. A felsoroltak mellett egy fűkaszáló véletlen beindítása miatt keletkező amputáció és különböző vágások sérültjeinek ellátásánál mutathatták be tudásukat, illetve újraélesztést is végeztek. A következő versenyeredmények születtek: az általános iskolások között a topolyai Nikola Tesla iskola csapata, középiskolás korosztályban pedig a Mix csapat, vagyis a helyi gimnázium és mezőgazdasági középiskola diákjaiból álló csapat lett az első. Ők jutottak tovább a Szabadkán szervezendő tartományi versenyre, amelyet május 27-én és 28-án tartanak – osztotta meg lapunkkal Tóth Bálint.

A verseny vendégei voltak még a budapesti Dr. Sztanek Endre Katasztrófavédelmi Alapítvány képviselői is, akiknek a topolyai Vöröskereszt egy tartalmas hétvégi programot szervezett. Meglátogatták a Sarlós Boldogasszony-templomot, a topolyai tűzoltóállomáson szakmai tapasztalatcserére került sor, ellátogattak a bajsai radarközpontba, ahol megismerkedtek annak munkájával, illetve a szerbiai jégelhárító rendszer működésével.

Mint megtudtuk: május 26-án, csütörtökön elsősegélynyújtó csapatuk részt vesz a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei elsősegélynyújtó versenyén Makón, illetve május 21-én lesz Pannónián tűzoltóverseny, amelynek keretében a Vöröskereszt, a tűzoltók és a topolyai egészségház mentőszolgálata közös bemutatót tart majd egy közlekedési balesetben történő mentési akciót bemutatva.