2024. március 29., péntek

Le kell építeni a sztereotípiákat!

A diákok idén voltak a leginkább nyitottak az itthon való továbbtanulás iránt – ez a felsőoktatási tájékoztató körút idei egyik legfontosabb tapasztalata
(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

36 középiskola végzős magyar diákjainál, mintegy 1350 tanulónál tettek látogatást idén decemberben a VaMaDisz és a VIFÓ aktivistái a felsőoktatási tájékoztatási körút során. Az MNT-vel közösen szervezett körút első körében a szülőket keresték fel, az MNT képviselői nekik tartottak tájékoztatást, a második körben pedig maguknak a pályaválasztás előtt álló diákoknak beszéltek a lehetőségekről a VaMaDisz és a ViFÓ aktivistái. Ahogyan azt Sóti Attilától, a VaMaDisz elnökétől megtudtuk, évről évre szükség is mutatkozik ilyen tájékoztató körútra, ugyanis idén is kiderült, hogy a diákoknak nincs elég információja az itthoni továbbtanulási lehetőségekről.

– Sok sztereotípia él a tanulókban. Például az, hogy Magyarországon mennyivel több lehetőség van szakok, ösztöndíjat tekintetében is. Miközben itthon is adottak az ösztöndíj-lehetőségek, az MNT ösztöndíja, állami, községi támogatások, és igen, valóban van néhány szak, ami nálunk nem található meg, de ezek száma elenyésző. Erről is beszéltünk nekik. A végzősök az egyetemi hallgatók szavait hallhatták, így közvetlen információkat, hiteles képet kaphattak arról, hogy milyen támogatást jelent az ösztöndíjprogram, vagy az, hogy milyen az Európa Kollégium lakójának lenni. A VaMaDisz 17 éve foglalkozik ezzel a tájékoztatással, az MNT-vel harmadízben valósítottuk meg közösen, és az a tapasztalat, hogy a diákok most voltak a leginkább nyitottak az itthon való továbbtanulás iránt. Ilyen lehetőségek mellett most már azt látjuk, nem biztos, hogy kifizetődő az a döntés, hogy ha Magyarországra mennek továbbtanulni. Persze a szerb nyelven való tanulástól tartanak. Ennek főként az észak-bácskai régióban tanulók adtak hangot. Ez minden évben megjelenő félelem a végzős diákok körében. De beszéltünk nekik egyrészt az MNT szerb nyelvi felzárkóztató képzéséről, másrészt maguk az egyetemi hallgatók mondták el, hogy néhány hónap alatt bele tudnak rázódni a szerb nyelven való tanulásba, ahhoz, hogy haladhassanak a tanulmányaikkal, szerb nyelvi környezetben ez gyorsan megy annak, aki szorgalmas, nyitott és valóban tanulni akar – hallottuk Sóti Attilától, aki elmondta, idén az is bebizonyosodott, hogy időben jártak a diákoknál.

– A tanulók zömének még nincs konkrét elképzelése, hogy milyen szakot válasszanak. Konkrét szakokról nem is kérdeztek. De ez azt mutatja, hogy időben érkeztünk hozzájuk. A program 17 éve alatt mindig tavasszal, leghamarabb februárban jutottunk el a diákokhoz. Most előttük áll a téli szünidő, amikor a családokban szóba kerülhet a továbbtanulás témája és nyugodtabban át tudják beszélni. Akik pedig Magyarországra jelentkeznének, ott februárban lejár a jelentkezési határidő, tehát addigra jó, ha megvan a kiforrt döntésük az itthoni lehetőségek tükrében is.

A tanulók a tájékoztatási körút után is fordulhatnak kérdésekkel, információkért a VaMaDisz-hoz és a VIFÓ-hoz is. Ezen szervezetek képviselői ott lesznek június végén az egyetemi városban egy standdal. Sok fiatal ekkor, a felvételik, beiratkozás idején találkozik először azzal, hogy hivatalos dokumentumokat kell kitölteni szerbül, a standnál pedig segítenek a szükséges papírok kitöltésében, a tájékozódásban is.