2024. március 29., péntek

Egy életen keresztül megmaradhat

A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ (VMIK) az idén 13. alkalommal szervezte meg az Ifjúsági Etno Tábort a péterrévei Horgász tanyán
Hamisíthatatlan hangulat  (Dávid Csilla felvétele)

Hamisíthatatlan hangulat (Dávid Csilla felvétele)

– Mindennap nyolc órakor megszólal a Republic együttes Jó reggelt kívánok című slágere, kávé, reggeli következik, majd fél tízkor elkezdődnek a műhelymunkák – kezdte mondanivalóját a Horgász tanya mellett található Csík-tó partján a mindig vidám Erdődi Edvina, aki ötödször vesz részt a hagyományápoló táborban, és másodszor főszervező.

A táborban többféle foglalkozás közül lehet választani: papírfonás, üvegfestés, egyedi ékszerek készítése gyöngyből, lószőrből, illetve drótokból, fafaragás, nemezelés, agyagolás, kosárfonás és batikolás.

– Délután egy óráig alkotnak a fiatalok, majd megebédelnek. A nyárikonyhában két szakácsnő főz a táborlakók számára, általuk a hagyományos, magyar ízek szavatoltak. A Csík-tó kiváló szabadidőprogramokat nyújt. Az idén újdonság a tábori rádió, amelyen keresztül üzeneteket és zeneszámokat küldhetnek egymásnak a fiatalok. Délután négy órakor kávé és uzsonna, ezt követően kezdődnek a foglalkozások egészen hét óráig, majd vacsorához ülünk asztalhoz. Négy csoportra vannak felosztva a táborlakók, akik az egy hét alatt különféle logikai és erőnléti versenyeken vesznek részt – részletezte az alkotótábor egy napját Edvina és Kovács Birkás Zsolt társszervező.

A korongozók nagy örömére az idén egy kis kemencét építettek, hogy az alkotásokat a helyszínen ki tudják égetni. A csókai Csorba László gölöncsér keze munkáját dicséri a sárgaföldből és téglából épült, 20-25 literes „hőerőmű”, amelyet akár 850 fokig fel lehet hevíteni. A kemence közelében lévő, a nádfedeles tető alatti asztalokon agyagedények, poharak, korsók, de agyagból készült teaszűrő és még maszk is volt. Csorba már 15 éve hivatalosan bejegyzett gölöncsér, 10 éve pedig saját cége is van, elmondása szerint egy évig készíti elő az agyagot, miután dolgozni kezd vele.
Az asztalok között haladva Susanna Lipinskibe botlottunk, aki éppen makraméval, azaz fonalcsomózással foglalatoskodott. Amíg Csorba látványos és gyors bemutatót tartott agyagozásból, Susanna ezt sajnos nem tehette meg, mivel a makramézás időigényes. Ennek ellenére megcsodálhattuk a zentai és adai gyökerekkel rendelkező tiroli lány munkáit.

A másik nádfedeles tetőszerkezet alatt Pupavac Erzsike papírfonást oktatott a táborlakóknak, akárcsak Susanna, ő is az interneten talált leírások alapján kezdte képezni magát, és annyira belejött, hogy már megrendelésre is készít tárgyakat. Az alapanyag egyszerű újságpapír, amelyet be kell sodorni és csak aztán kezdődhet a sok időt követelő kézimunka. Pupavac másodszor vett részt a táborban, és megelégedéssel nyugtázta a fiatalok érdeklődését.

Magdi néni a tanítványai körében

Magdi néni a tanítványai körében

Néhány lépésre a temerini Klinec Magdolna kézműves és gravírozó művész oktatta az üveg festésére az érdeklődőket. Kontúrozás, festés, szárítás, égetés, lakkozás, égetés sorolta Klinec a munkafolyamatot, majd hozzátette, hogy 150 fokon kell kiégetni az üvegtárgyakat, és ezt mindenki otthon a sütőben is el tudja végezni. A mindenki által Magdi néninek szólított művész negyedszer vett részt a táborban. Megkérdeztük tőle, hogy az üvegfestés „lányos” foglalkozás-e, azt válaszolta, hogy nem létezik effajta besorolás, mivel mindenki mindent csinál. Nagyon szeretek ide jönni, mert pozitív a hangulat – mondta széles mosollyal Klinec –, aki jelen van az mind ügyes kezű fiatal – tette hozzá.

Cseh Izabella Bácsföldvárról érkezett, és már ötödször vett részt a táborban. Nagyon örülök annak, hogy a fiataloknak tartalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújtó tábort szerveztek – mondta Izabella. Egyrészt nyaralás, ahol sok barátot lehet szerezni, másrészt kiváló helyszín a kreativitás kibontakoztatására – összegezte a tábor lényegét Izabella, akinek az öccsét, Bertalant szintén diktafonvégre kaptuk. Bertalan negyedik alkalommal jött a péterrévei Horgász tanyára, az ő érdeklődését leginkább a fafaragás köti le. Jövőre is biztos itt leszek, mondta határozottan Bertalan, aki nagy tisztelettel beszélt Szögi Rudolf fafaragó oktató szakértelméről.
– Nem vagyok hivatásos fafaragó – kezdte szerényen mondandóját a szenttamási alkotóművész. – Több mint 10 éve hobbiból foglalkozom ezzel a szakmával, és harmadszor vagyok az etno táborban. Hetedikes koromban egy kézművestáborban szerettem bele a fafaragásba, több év is eltelt amikor ráakadtam egy tanítóra, akitől sokat tanultam. A rengeteg gyakorlás, a táborok és a könyvek révén továbbképeztem magam – mondta Szögi. A fiatalok nagy érdeklődést tanúsítanak a fafaragás iránt, hiszen nem sok helyen tanulhatják ezt a mesterséget. Megfelelő karbantartással akár egy életen keresztül megmaradhat egy-egy alkotás – mondta a nyugalmat sugárzó mester.

A temerini Varga Edina tavaly járt először az alkotótáborban, akkor nagyon megtetszett neki a hely és az emberek. Hasonlóan elismerő hangnemben nyilatkozott a temerini Lackó Linda, aki szintén tavaly járt itt először, az idén pedig már szervezői feladatokat is ellátott.

– Öt éve vagyok tagja a VMIK-nak, ez pedig a negyedik etno táborom. Tudomásom szerint Vajdaságban ez az egyetlen alkotótábor, amelyet a 16-30 éves korosztály számára szerveznek. Minél több hagyományos foglalkozást igyekszünk beiktatni a programba. Persze nem minden sikerült, például a kovácsmesterség tanítása az idén sem jött össze. Azt veszem észre, hogy a fiatalok, akik szabadidejükben is tartalmas programokon vehetnek részt, nagyon szeretik a tábort – mutatott rá az újvidéki Patarica Tímea társszervező.
A 13. Ifjúsági Etno Tábor főtámogatói a Bethlen Gábor Alap és a Polgári Magyarországért Alapítvány, a kiemelt támogatók Kishegyes község, Miskolc város önkormányzata és Pécs megyei jogú város önkormányzata.
Szerdán a temerini Vindulo Borházból érkeztek képviselők, akik előadással egybekötött borkóstolót tartottak. Csütörtökön este a csantavéri Dér Zsolt hegedűművész adott felejthetetlen koncertet. Pénteken a zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület a kardforgatás és az íjászat világába vezette be a táborlakókat. Szombaton az alkotók munkáiból kiállítás nyílt és az estet, valamint a tábort a temerini Flashback Humor együttes zárta.

A táborban készült felvételeink bőséges kínálatát honlapunk, a www.magyarszo.com vagy www.magyarszo.rs fotógalériájában keresse holnaptól.

Nyitókép: Hamisíthatatlan hangulat (Dávid Csilla felvétele)