2024. április 26., péntek
MONOSTORSZEG

Roma művészeti karaván

Pénteken érkezik Monostorszegre (Bački Monoštor) a Roma művészeti karaván elnevezésű rendezvény, amelynek célja, hogy közelebb hozza a romákat azokhoz, akik egy külön világként tekintenek rájuk.

A karaván tavaly decemberben kelt útra Smederevóból. Szervezője a belgrádi Roma Művelődési Központ, a Civil Rights Defenders szervezet, valamint a roma kérdések helyi koordinációs irodái.

A monostorszegi rendezvény keretében a helyi művelődési házban este fél hétkor A világ közismert romái címmel fotókiállítás nyílik a történelem azon jeles személyeinek portréiból, akik kisebb-nagyobb mértékben roma származásúak. Köztük szerepel Szofja Vasziljevna Kovalevszkaja, a XIX. század jelentős orosz matematikusa, Charlie Chaplin angol színész és filmrendező, Pablo Picasso spanyol képzőművész, Rita Hayworth amerikai színésznő, Yul Brynner, orosz származású amerikai színész, Elvis Presley, a rock koronázatlan királya.

A kiállítást pódiumbeszélgetés követi Gondolj az emberi jogokra, ha a romákra gondolsz címmel, majd este fél kilenckor a belgrádi Kal rockegyüttes ad koncertet, amivel le is zárul a műsor. A belépés ingyenes.

A monostorszegi rendezvény szervezője a roma kérdések zombori koordinációs irodája, a Rumunka és a Podunav egyesületek, valamint Monostorszeg Helyi Közösség.