2024. április 25., csütörtök

Genius Loci Díj a szabadkai Masterplast Yu vállalatnak

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) Genius Loci Díjjal jutalmazta azokat a cégeket, amelyek aktívan támogatják a magyarországi (és határon túli) tehetséggondozás ügyét. A díjat, Czakó Zsolt grafikusművész alkotását, az idén 16 vállalkozás képviselője vehette át szombaton Budapesten. A Vajdasági Tehetséggondozó Tanács jelölésére a szabadkai Masterplast Yu építőipari szigetelőanyag-gyártó és nagykereskedelmi vállalat képviselői is díjjal térhettek haza.

Bunford Tivadar, a Masterplast Yu Kft. igazgatójának véleménye szerint a tehetségek támogatása nemcsak az oktatási rendszer feladata, hanem össztársadalmi ügy. A tehetséggondozásba való befektetés az egész társadalom számára kifizetődő és haszonnal kecsegtető tevékenység.

Az idén első ízben átadott díj elnevezése, „genius loci”, az antik kultúrában a település mitikus védelmezőjét jelölte, a mai nyelvhasználatban pedig a hely szellemét jelenti. A MATEHETSZ azt hangsúlyozza a névválasztással, hogy a díjazottak pozitív hatással vannak környezetük szellemiségére, tehetségeket támogató légkörére. Az elismerésre tehetségsegítő tanácsok, valamint tehetségpontok jelölhettek olyan szervezeteket, amelyekkel közös tevékenységük a tehetséggondozás jegyében zajlik. A zsűri összetétele tükrözi a téma komplexitását: újságíró, üzletember és tehetségsegítő szakemberek is helyet kaptak benne.

A díjazottak között van asztalos egyéni vállalkozó, de megtalálhatunk olyan óriáscégeket is mint az Aegon, az IBM, a GE, a Masterplast, az NI vagy éppen a MOL Magyarország. A 16 szervezetben egy dolog biztosan közös: felelősségüknek érzik, hogy segítséget nyújtsanak a tehetségeknek, hiszen tudják, hogy a képzésbe, oktatásba fektetett idő, pénz és energia sokszorosan megtérül.