2024. április 18., csütörtök

Kihallgatták a zsoldosokat

A belgrádi Felső Ügyészség nyolc személyt gyanúsít külföldi háborúban való részvétel bűntettével. A büntetőtörvénykönyvbe tavaly vették fel a szóban forgó bűntettet, amely szerint mindazon szerb állampolgárok, akik katonai vagy félkatonai alakulatokat szerveznek külföldi harcokra, valamint, akik ezekhez az alakulatokhoz csatlakoznak, bűntényt követnek el. A törvény célja a szerb állampolgárok külföldi háborúban való részvételének megakadályozása. Azok a személyek, akik egyedül zsoldosként csatlakoztak külföldön folyó háborúba fél évtől 5 évig börtönbüntetéssel sújthatóak. Azok a személyek viszont, akik csoportosan, alakulatban vettek részt külföldi háborúban, egytől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel, az alakulatok megszervezői pedig 2-től 10 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatóak. A sajtó tudomása szerint megközelítőleg 70 szerb állampolgár vesz részt az ukrajnai és a szíriai harcokban.

Sajtóértesülések szerint a múlt héten Ukrajnában letartóztatták Radomir Počučát, a terroristaellenes egység volt sajtószóvivőjét és Vlado Stanićot, akik önkéntesként vettek részt az ukrajnai harcokban. Állítólag az oroszbarát erők tartóztatták le őket.

Az oroszbarát erők vádirata szerint a szerb állampolgárokat merénylet előkészítésével és szabotázsakciók szervezésével terhelik, továbbá azzal, hogy előkészítették két szerbiai állampolgár, Dejan Vujić és Dejan Berić meggyilkolását. A volt sajtószóvivőt Szerbiában közveszélyokozással gyanúsítják és elfogatóparancsot adtak ki ellene, ugyanis 2014 március 28-án a Nők Feketében civil szervezet ellen nyilvános lincselésre szólította fel a futballhuligánok tagjait.