2024. április 26., péntek

Húsz méter kocsonya

A pirosiak az idén mintegy ötszázötven kilónyi alapanyagból főzték a lét

A Pirosi Kocsonyafesztivál immár tizenegyedszer bizonyította, hogy végérvényesen beírta nevét a vajdasági gasztronómiai rendezvények sorába. A hétvégén „minden idők leghosszabb kocsonyáját”, a húszméteres bádogvályúba öntött ízes falatot nemcsak a helybeliek, hanem a környező települések lakói, sőt országhatáron túlról érkező vendégek is megcsodálhatták és megkóstolhatták.

– A Pirosi Kocsonyafesztivál a látogatottabb vajdasági rendezvények közé sorolható, évről évre nagy tömegeket mozgósít, éppen ezért érdemelte ki, hogy bekerüljön Újvidék város és egyben Vajdaság idegenforgalmi rendezvényei közé – mondta Branislav Popović, a pirosi helyi közösség elnöke szombaton az idei kocsonyanapok látogatóit köszöntve.

Vajdaság kormányának nevében a kocsonyafesztivált Branislav Bugarski tartományi önkormányzati és regionális együttműködési titkár nyitotta meg. Mint mondta, a hagyományápolás mellett éppen ezek a gasztronómiai rendezvények azok, amelyek Vajdaságot és települeseit megmozgatják, és sokszínűségük révén messze földön ismertté teszik.

– Nem véletlen, hogy nem csökken a pirosi kocsonyafesztivál látogatottsága, évről évre többet főzünk. Az idén két 1600 literes üstben rotyogott a belevaló: mintegy 250 sertésfej, 200 pár sertésláb, 100 kilónyi csülök, ugyanennyi belsőség, nyelve, szíve és természetesen a jó kocsonya elmaradhatatlan alapanyaga, a bőr; kizárólag természetes hozzávalók, mesterséges tartósítószerek, sűrítőanyagok nélkül – mondja Popović. A lé elkészítése is időigényes volt, mintegy 15 helybeli 30 órán át tüsténkedett. Éjjel főztek, nappal pedig csontoztak. Utána pedig a felszolgálás körül is elkelt minden segítség.

A kétnapos rendezvényen a környékbeli gasztronómiai rendezvények képviselői is erősítették a felhozatalt. Aki nem csupán kocsonyából szeretett volna kóstolgatni, bőven válogathatott a kolbászok, téliszalámik, szalonnák, sajtok, túrók és édességek bő kínálatából.