2024. április 25., csütörtök

Gyilkossággal vádolják az exelnököt

Pervez Musarraf volt pakisztáni vezető pere példátlan az ország történetében

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg tegnap Pakisztánban Pervez Musarraf pere. Az ország volt katonai diktátor-elnökét, extábornokot azzal vádolják, hogy 2007 végén meggyilkoltatta akkori fő politikai és választási ellenfelét, Benazir Bhutto korábbi miniszterelnök asszonyt. A politikusdinasztiából származó Benazir Bhutto, kétszeres exkormányfő, évtizedekig meghatározó szerepet játszott a pakisztáni belpolitikában.

A 69 éves Musarraf bírósági tárgyalása példátlan Pakisztánban és a helyi igazságszolgáltatás eddigi gyakorlatában. A per különlegességét az adja, hogy az 1947-ben megalakult Pakisztán történetében ez az első eset, amikor vádat emelnek egy exelnök, illetve a hadsereg volt vezetője ellen. Ha a gyilkossági vádban bűnösnek találják a magát ártatlannak valló Musarrafot, jobb esetben életfogytig tartó szabadságvesztést kaphat, rosszabb esetben azonban halálra is ítélhetik.

Az ügy másik sajátossága pedig maga a pakisztáni belpolitikai helyzet. A 180 millió lakosú országban jelenleg ugyanis az a Navaz Sarif a kormányfő, akinek a hatalmát Musarraf 1999-ben puccsal megdöntötte. A 63 éves Sarif és pártja, a Muszlim Liga az idei (májusi) parlamenti választáson elért győzelme után került vezető tisztségbe, amelyre régi ellenfeleként Musarraf is pályázott. Musarraf márciusban elsősorban azért tért vissza Pakisztánba – 2008 augusztusa óta tartó önkéntes száműzetés után –, hogy pártját, a Pakisztáni Muszlim Ligát újjászervezve maga is részt vegyen a májusi parlamenti választáson. Terve kútba esett, mert a pakisztáni hatóságok eljárást kezdeményeztek ellene, majd áprilisban letartóztatták és házi őrizetbe helyezték, ami miatt nem is indulhatott a politikai megmérettetésen.

Musarraf a hadsereg tábornokaként puccsal került hatalomra (1999-ben), és hozott létre egyfajta félelnöki rendszernek álcázott diktatúrát. Kilencéves elnökségének utolsó időszakában rezsimje több botrányt keltő döntést is hozott, végzetesen megtépázva tekintélyét. 2008-ban mégsem ezért kellett elhagynia hazáját. Inkább azért, mert egy évvel korábban – egy kampánygyűlésen – megölték Benazir Bhuttót, aki szintén emigrációból tért haza, hogy (harmadszor is) induljon a kormányfői tisztségért.

A halálos merénylet ellenére Bhutto pártja, a Pakisztáni Néppárt 2008-ban megnyerte a parlamenti választást; utána pedig nem sokkal menesztették Musarrafot. A bukott elnök-tábornok azért menekült el hazájából, mert már akkor azzal gyanúsították, hogy köze lehetett Bhutto asszony meggyilkolásához.

A többségében muszlim lakosságú Pakisztánban a katonai vezetésnek mindig is óriási befolyása volt a politikai életre. Ha nem az elégedetlen politikusok buktatták meg az éppen regnáló koalíciót, az elégedetlenkedő hadsereg vette át (háromszor is) államcsínnyel a dél-ázsiai ország irányítását. A függetlenségének kihirdetése óta eltelt 66 év felében Pakisztánban nyíltan is a katonák voltak hatalmon, a fennmaradó időszakban meg a háttérből irányítottak.

Megfigyelők szerint a Musarraf ellen indított tegnapi bírósági eljárás gyengítheti a lakosság körében elterjedt meggyőződést, hogy a hadsereg érinthetetlen. Az atomhatalom Pakisztán lakossága mostanában egyébként is nagyon nyugtalan, és egyre több gond gyötri, nyomasztja. Az emberek a gyakori áremelések és a mérhetetlen korrupció miatt elégedetlenkednek, akadozik az energiaellátás is, egymást érik a nagy áramszünetek, korlátozások. A törzsi területeknek nevezett északnyugati határtartományokat pedig továbbra is a tálibok uralják, akik országszerte gyakran hajtanak végre véres merényleteket kormányzati és egyéb célpontok ellen.

A merényletekkel tehát továbbra is számolni kell Pakisztánban, de a puccsra bármikor kész hadsereg színre lépésével is. Politikai elemzők szerint ugyanis a Musarraf-per aligha fogja megfélemlíteni a tábornokokat.