2024. március 28., csütörtök

Fajtaelismerést kapott a „feketicsi meggy”

Prima néven hozzák forgalomba – Lehetőség az orosz piacon való megjelenésre

– Ezzel egy immár nyolc éve tartó folyamat végére értünk, amely számunkra kedvező eredménnyel zárult. Az összehasonlító kutatásokat zimonyi és čačaki intézetekben végezték. Az ültetvények jellemző tulajdonságait is vizsgálták, valamint a termés mennyiségét és minőségét és a belőle készült termékek minőségét is. A kutatások is megállapították azt, amit nagyon sokan tudnak a feketicsi meggyről, hogy különleges beltartalmú első osztályú konzummeggy – mondta Orosz Kálmán, a Gazdakör elnöke.
Tavaly nyáron a nyári metszésről szóló tanácskozáson, amelyen a fajtaelismerésben részt vevő legismertebb szakemberek is részt vettek, már nyilvánvaló volt, hogy kedvező elbírálást kap a helyi meggy, de a hivatalos döntés most született meg.

– A szakemberek közül nagyon sok köszönettel tartozunk dr. Apostol János nyugdíjas egyetemi tanárnak, aki a kezdéskor kiválogatta a legjobb, legjellemzőbb példányokat, segített azok szemezésében, de ugyanígy dr. Sípos Zoltán nyugalmazott egyetemi tanárnak is, továbbá dr. Vladislav Ognjanovnak, az Újvidéki Egyetem tanárának, és Aleksandar Tabakovićnak, a Mezőgazdasági Minisztérium fajtaelismerési osztálya vezetőjének. Nem szabad megfeledkezni a helybeliekről sem, elsősorban Fekete Gézáról, a Gazdakör korábbi elnökéről, Bácsi Gáborról és Sípos Tiborról, Horkaiékról, valamint sok helybeli termelőről, akik valamilyen formában elősegítették a fajtaelismerést.
A sajátos fajtáról szóló certfikátum előfeltétele volt annak, hogy kialakulhasson egy határon átívelő együttműködés is.
– Az érdi kutatóintézettel szeretnénk közösen kikísérletezni egy olyan konzummeggyfajtát, amely a bácsfeketehegyihez hasonló beltartalmi értékekkel bír. Ezzel ugyanis óriási lehetőség nyílna az orosz piacon történő megjelenésnek, annál is inkább, mert biotermékként is forgalomba hozható, hiszen korai termésű és mindenfajta permetezés nélkül előállítható, vagyis asztali fogyasztásra is kiváló – hallottuk Orosz Kálmántól.