2024. március 29., péntek

A vörösborok dicsérete

Temerinben megtartották a Vince-napi borkóstolót

Sajnálhatják mindazok, akik az időjárás viszontagságai miatt nem jöhettek szombaton Temerinbe a Vince-napi borkóstolóra. A Kertbarátkör által szervezett többnapos borfesztivál zárórendezvénye vidám poharazással az esti órákig tartott, és megesett, hogy már délutánra kiürültek a kóstolásra hozott borosüvegek.

Előző héten a zsűri derekas munkát végzett, hisz nem kevesebb mint 593 bormintát kellett értékelnie. Egybehangzó volt a vélemény, hogy a tavalyi bortermés mezőnyében a vörösborok vitték el a pálmát, míg a fehér- és egyéb borok gyengébb osztályzatot kapta. Bizonyíték erre, hogy a vörösborok közül 8 minta nagyarany érmet nyert, a legmagasabb pontszámot, 96-ot. pedig a cservenkai Mirko Marić Marselan nevű bora érdemelte ki. A nyolc nagyarany közül hat került Magyarországra és kettő maradt Szerbiában.

De maradjunk a szombati borkóstolónál. A hivatalos eredményhirdetést és kultúrműsort megelőzően a borászegyesületek szakmai értékelést, sajtótájékoztatót tartottak a média képviselőinek. Ezen Horváth László, a borverseny bírálóbizottságának elnöke elmondta, hogy a kora tavaszi fagyok szinte megfelezték a termést, a további hónapokban pedig a talajban nem gyülemlett össze annyi víz, amennyit a szőlő igényelt. Ez oda vezetett, hogy a bogyókban megnőtt a cukrok szintje és kiégtek a savak, ami nem kedvezett a jó minőségű borok, főleg a fehérborok készítésének. Megítélése szerint azonban más borok esetében sem lesz emlékezetes a 2012-es esztendő, hiszen nem sikerült csúcsminőségű borokat készíteni.

Míg a tanácskozás tartott, a sportcsarnokban kóstolóra gyülekezett az érdeklődők sokasága. Körbejárva a borosüvegekkel teli asztalokat, több ismerős szakemberrel, politikussal is találkoztunk. Mások mellett tiszteletét tette Miroslav Vasin tartományi gazdasági, munkaügyi és foglalkoztatási titkár, Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója, Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulátusának vezetőkonzulja, Szabó Csaba, Ótelek polgármestere, Borbás Zoltán, Jászapáti alpolgármestere, Vladimir Petrović Ürög polgármestere, Vladislav Capik, Temerin polgármestere, Gusztony András, a községi képviselő-testület elnöke, valamint a vendégegyesületek képviselői.

A cifraszűrös hortobágyi csikósok

A cifraszűrös hortobágyi csikósok

Miroslav Vasin kérésünkre elmondta, hogy a tartományi kormány és a gazdasági titkárság támogatja az ilyen és hasonló rendezvények megtartását. Megfigyelhető, hogy az utóbbi években fejlődésnek indult a szőlészet Vajdaságban és eléri a háború előtti szintet. Ugyanakkor már nemzetközi sikereket is elérünk. Az a célunk, hogy a szőlészet és a borászat Vajdaság egyik fő gazdasági ága legyen. Ennek elérését segítik az ilyen borászati rendezvények.

Szabó József is fontosnak tartotta a rendezvényt, kiemelve, hogy mindazok, akik a jövőben szőlészettel, borászattal foglalkoznának, most láthatják e tevékenység eredményeit. Bár a Mezőgazdaság-fejlesztési Alap kedvezményes hiteleket kínál a beruházóknak, sajnálattal kételkedett abban, hogy teljesíteni tudjuk az EU részéről felkínált 40 000 hektár szőlő telepítését.

Találkoztunk Mirko Marićtyal is, a cservenkai szőlészek és borászok egyesületének elnökével, a borfesztivál sampion díjas borászával. Elmondta, hogy négy éve alakult meg az egyesületük, amelynek célja a hagyományok ápolása. Vidékükön két évszázaddal ezelőtt a német betelepülők honosították meg a szőlészetet, ám az az utóbbi évtizedekben nem volt, aki foglalkozzon vele, és az ültetvények kivesztek. Szeretnék ismét fellendíteni a borászatot Csevenkán és a telecskai dombvidéken.

A cifraszűrös hortobágyi csikósok ostorcsattogtatással és vőfényes rigmusok mondásával, nóták éneklésével, az ötös banda tamburazenével, a mazsorettek látványos felvonulással, a férfikórus bordalokkal, a művelődési egyesületek pedig népi táncokkal szórakoztatták a közönséget. A kóstolásra összeseregletteket a temerini kézimunkacsoportok tagjai kínálgatták.