2024. április 17., szerda

Egy mesés hétvége

Topolyán első ízben szerveznek mesekocsmát február 9-én, pénteken 19 órai kezdettel a Művelődési Ház kiállítótermében. Az esemény a magyarországi dóci székhelyű Bergendóc Szociális Szövetkezet szervezésében valósul meg. A hétvégi kishegyesi találkozóról és a mesekocsmákról Baranyi Ildikót, a szövetkezet elnökét, mesemondót kérdeztük.

Milyen a kapcsolat a vajdasági és a magyarországi mesemondók között?
– Úgy gondolom, hogy nekem mint a déli határhoz közel élő mesemondónak feladatom, mondhatnám, küldetésem is, hogy hidat képezzek a vajdasági és a magyarországi mesemondók között. A Hagyományok Házában hét évvel ezelőtt végeztem el a mesemondó tanfolyamot, azóta a mese átszövi a tevékenységünket; a Bergendóc Szociális Szövetkezetnek nagyon sok mesével kapcsolatos programja van, a nyári mesetáborunk is határokat átívelő program, ugyanis voltak már vajdasági gyerekek is a táborunkban. Három évvel ezelőtt a Bergendóciai Levendulaünnep keretében a Meseszó Egyesülettel és a Tekergő Meseösvény Egyesülettel közösen szerveztük meg először Dócban a Vajdasági és itthoni mesemondók találkozóját, amelyre Szabó Ágnes, egy vajdasági és itthoni mesemondó segítségével meghívtuk Raffai Juditot, Beszédes Valériát, vajdasági mesemondó gyerekeket és felnőtteket.

Hogyan esett Vajdaságra a választás?
– Amikor tavaly pozitív elbírálásban részesült a Vajdasági magyar mesemondó találkozóra benyújtott pályázatunk a Nemzeti Kulturális Alapnál, akkor arra gondoltunk, hogy eddig a vajdasági mesemondók jöttek Magyarországra, most mi menjünk Vajdaságba. Határhoz közeli helyszínt kerestünk, hogy ne legyen túl nagy a távolság. Felvettem a kapcsolatot Raffai Judit tanárnővel, aki a mesemondó tanfolyamon a tanárom volt, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel és a Hagyományok Háza vajdasági hálózatával is. Segítségükkel megszólítottam a vajdasági mesemondókat, illetve helyszínt is kerestünk – így esett a választásunk a kishegyesi Kátai-vendégházra.

Topolyán is szerveznek mesekocsmát. Mit kell tudni az eseményről?
– Fantasztikus kezdéssel indulunk, mert nagyon sok mesemondó elfogadta a meghívásunkat. Sokan úgy hiszik, hogy a mese csak a gyerekeknek szól. Régen a mesék sosem nekik szóltak, hanem a felnőtteknek: a kocsmában a férfiak is egymásnak meséltek, ráadásul tündérmeséket, mert abban benne van a férfivá válás minden állomása. Az a szép az élőszavas mesemondásban, hogy a mesemondó úgy szövi, alakítja a meséjét, hogy közben figyeli a közönséget, reagál rá, akár be is vonja a mesébe. Ez egy interaktív tevékenység, a közönség bele is szólhat a mesébe, és kérdezhet is. Az esemény felnőtteknek szól, és a közönségtől függően természetesen átcsaphat pajzánságba, de a mese sosem használ durva, obszcén szavakat. A mesekocsmában a zene is része az eseménynek, itt lesz a Turai Dalárda érces férfihangjaival, dudaszóval, citerával.

Pénteken este Topolyán kezdjük, másnap, szombaton Kishegyesen este hat órától nyolcig a Kátai-vendégházban tartunk mesekocsmát. Szombaton mesemondó lovagi tornát is szervezünk, amelyre szintén a Kátai-vendégházban kerül sor, ahol a magyar kultúra két lovagja vív nemes csatát – Toldi István kupuszinai mesemondó, a Meseszó Egyesület tiszteletbeli tagja és Kovács Marianna, a Világszárnya Mesemondó Szövetség tiszteletbeli elnöke. Vasárnap, február 11-én délelőtt 9-től 11 óráig tart a Mesemondó generációk találkozója, amely szintén nyitott program lesz. Ez olyan mesés hétvége lesz, amelybe mindenkinek érdemes bekapcsolódnia.

Baranyi Ildikó

Baranyi Ildikó