2024. július 18., csütörtök

Megújulnak az utak

A zentagunarasi fejlesztéseket tekintette meg Topolya község polgármestere

Tegnap délelőtt Zentagunarasra látogatott Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere, és a zentagunarasi helyi közösség vezetőségének kíséretében megtekintette a Pék utcában zajló munkálatokat. Ez a falu egyik legforgalmasabb utcája, amelyet felújítanak és ki is szélesítenek. A fejlesztés kapcsán Szatmári Adrián elmondta, hogy az önkormányzat jelentős összeget szánt a felújításra.

– A községi költségvetésből 9,5 millió dinárt irányoztunk elő ennek az útszakasznak a felújítására, a döntést a helyi közösséggel közösen hoztuk meg. Az érintett útszakasz új aszfaltburkolatot kap, és kiszélesítjük mintegy fél méterrel. Ebben az évben még egy fontos projektumot fogunk eszközölni itt, Zentagunarason: folytatjuk a Zentagunaras és Gunaras közti út építését. Tavaly 500 méter hosszan zúzott kővel töltöttük fel az utat, az idén pedig újabb összeget irányoztunk elő erre a célra, és újabb 500 métert fogunk kiépíteni. Erre a célra az önkormányzat pályázott a tartományi mezőgazdasági titkárságnál. Ennek köszönhetően a projektumot mintegy 70 százalékban ez a titkárság finanszírozza, 30 százalékban pedig a községi költségvetés forrásaiból fedezzük a költségeket – mondta el a polgármester, majd arról is szólt, hogy Topolya község területén más útfejlesztési projektumok is zajlanak.

Sípos Hajnalka a felújításról beszél Szatmári Adrián polgármesternek (Lakatos János felvétele)

Sípos Hajnalka a felújításról beszél Szatmári Adrián polgármesternek (Lakatos János felvétele)

– Jelen pillanatban folyamatban van a Topolya és Cserepes közti útszakasz felújítása. Ez szakasz új aszfaltburkolatot kap, amiért már régóta lobbiztunk az illetékes minisztériumnál. Az elkövetkező két hónapban nehézkesebb lesz a forgalom ezen az útszakaszon, a Karađorđevo felé vezető út pedig leterheltebb lesz. Ennek ellenére ez nagyon fontos beruházás, figyelembe véve azt a tényt is, hogy ez az út vezet a bácsalmási határátkelőhöz – fogalmazott a polgármester.
A Pék utca párhuzamos a főúttal – mutatott rá Sípos Hajnalka, a helyi közösség titkára.

– Ebben az utcában helyezkedik el a pék, a tejátvevő, a templom stb., és talán a falu legtöbbet használt utcája. Ezért volt nagyon fontos, hogy felújítsuk, valamint a nagy forgalom miatt azt is figyelembe kellett vennünk, hogy az autók el tudjanak haladni egymás mellett. A 3 méteres út erre nem adott lehetőséget, ezért terveztük be a szélesítést. A rendelkezésre álló összeg behatárolta a lehetőségeinket, ezért félméteres szélesítést tudtunk bekalkulálni. Ezzel együtt teljesen új aszfaltréteg kerül az útra, és kapni fogunk egy 3,5 méter széles utat, aminek lesz útpadkája is, így az autók kényelmesen elférnek egymás mellett – fogalmazott a titkár, majd azt is megtudtuk tőle, hogy a beruházás várhatóan 10 napon belül befejeződik.

JÖVŐRE SZERETNÉK BEFEJEZNI A TOPOLYAI MEDENCÉT

Komoly előrelépés történt a fedett medence építése kapcsán is – nyilatkozta Szatmári Adrián a tegnapi zentagunarasi látogatása során.

– A napokban írtuk alá a szerződést a fedett medence kiépítésének második fázisára vonatkozóan. Az első fázis teljesen befejeződött, és az épület szerkezeti szempontból elkészült. A második fázis folytatására a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság 170 millió dinárt irányzott elő, a községi költségvetésben pedig további 75 millió dinárt szántunk erre a célra ebben az évben. Jövőre újra pályázunk a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál, és úgy gondolom, hogy a következő évben ezt a fontos projektumot be fogjuk fejezni – mondta.

Nyitókép: Intenzív munka folyik a zentagunarasi Pék utcában, a beruházás a tervek szerint tíz napon belül befejeződik (Lakatos János felvétele)