2024. június 21., péntek
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

A színvonalas oktatás jövőnk legfontosabb szegmense

Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP

Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) koalíció. Ez derült ki az aláírások átadásán, a helyi önkormányzat épületében ugyanis 306 támogatói aláírást adtak át a magyar pártok képviselői a községi választási bizottságnak a szükséges 150 helyett.

– A temerini magyarok tudják: hogy nem lehet abban a tévhitben élni, hogy bárki jobban képviselné a magyar érdekeket, mint a magyar pártok – mondta az aláírások átadását követően Pásztor Róbert listavezető, aki évek óta a temerini képviselő-testület elnöke.

– Számunkra mindig is a első helyen álltak a magyar érdekek, úgy vajdasági, mint helyi szinten is, és ez a jövőben sem lehet vita tárgya. Az érdekképviseletnek köszönhetően az elmúlt 15-20 évben akkora volumenű támogatást élvezhettek Temerinben a magyar civil szervezetek, művelődési egyesületek és a katolikus egyházközösség, amilyenre előtte nem volt példa. A Kókai Imre Általános Iskola fenntartása és zavartalan működtetése pedig mindig is prioritást élvezett: a színvonalas oktatás ugyanis a legfontosabb szegmense nemzetünk jövőjének. A közös eszközök felhasználásakor külön odafigyelünk a részarányosságra. Közbenjárásunkra utakat újított fel a helyi önkormányzat, és számos, közös projekt alakulását is befolyásoltuk. A jövőben is szeretnénk részt venni a közös beruházások alakításában, programunkban azonban ismét a magyar érdekeltségeket emeltük ki – mondta Pásztor Róbert, aki kérdésünkre a tervezetből kiemelte az Ifjúsági Otthon halogatott rekonstrukciójának sürgetését, a kultúrközpont épületéhez fűződő tulajdonjogi problémák rendezését, illetve a Kastélypark felújításának befejezését és egy Baranyi-szoborpark kialakítását.

Emellett a 12 pontba foglalt, helyi érdekek között szerepel a Jegricskára vezető gyalogos- és kerékpárút korszerűsítése és zöldesítése, a Kókai Imre Általános Iskola telepi épületének felújítása és bővítése, valamint a Magyar Ház megvalósítása. A közös célok közül a VMSZ helyi képviselete továbbra is prioritásként szorgalmazza a szennyvízhálózat befejezését és a nagyobb kapacitású víztisztító megépítését – sorolta a célkitűzéseket a VMSZ helyi listavezetője.

 

A támogatói aláírásokat a koalíció listavezetője, Pásztor Róbert nyújtotta át a községi választási bizottságnak (Fotó: Tóth D. Lívia felvétele)

A támogatói aláírásokat a koalíció listavezetője, Pásztor Róbert nyújtotta át a községi választási bizottságnak (Fotó: Tóth D. Lívia felvétele)

A temeriniek aláírásukkal tömegesen támogatták a VMSZ–VMDP koalíció listáját – mondta érdeklődésünkre Sziveri Béla, a VMSZ községi szervezetének elnöke.

– Az aláírásokat vasárnap gyűjtöttük a Temerini Tájházban: köszönetet szeretnénk mondani mindenkinek, akik pihenőidejükben vették a fáradságot arra, hogy eljöjjenek. Meghatározó közösségi élménnyé vált az aláírások gyűjtése, hisz beszélgettünk, együtt fogalmaztuk meg a problémákat és a célokat is. Kisebbségi listaként 150 aláírást kellett átadnunk a részvételi jogosultsághoz, mi azonban 306 támogatói aláírással zártuk a gyűjtést – tekintett vissza az aláírások gyűjtésére Sziveri Béla.

A VMSZ községi szervezetének elnöke a koalíció által összeállított 11 fős listát is ismertette kérésünkre: Pásztor Róbert listavezetőt dr. Csorba Csaba, a Magyar Állatorvosok Világszervezete Vajdasági Régiójának elnöke követi, de a párt soraiból a listára került Csáky Romina, Urbán Izabella, Illés Róbert, Bodvanski Renáta és Balogh István is. A VMDP viszont Ádám Istvánt, a helyi tájházat működtető Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor (TAKT) elnökét jelölte a koalíció listájának harmadik helyére, de a párt jelöltjei olyan közéleti személyek is, mint Grísza Mária, Szabó Gabriella és Varga Flórián.  

 

Nyitókép: A községi választási bizottság a VMSZ–VMDP koalíció programtervezetét is átvette a jelöltektől (Fotó: Tóth D. Lívia felvétele)