2024. május 21., kedd

Régi mesterségek gyerekeknek, felnőtteknek

Adán a tájházban helyi és vidéki kézművesek közreműködésével megtartották a mesterségek napját

Az Aranykapu Művelődési Egyesület vasárnap egész napos programmal várta a gyerekeket és a felnőtteket Adán a tájházban, amelynek udvarán a látogatók helyi és vidéki kézművesek közreműködésével megismerhettek és kipróbálhattak több régi mesterséget, valamint megtekinthették a tájházat, illetve hagyományos népi ételeket ehettek. Az Aranykapu ME tizenharmadik alkalommal tartotta meg a Mesterségek napja a tájházban elnevezésű rendezvényét, amelyen a házigazdák részéről Sóti Éva, az egyesület elnöke üdvözölte az egybegyűlteket. Majd dr. Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke nyitotta meg a rendezvényt, amelyet az Aranykapu ME énekcsoportjának és a moholi Csobolyó ME Cinege énekcsoportjának fellépése tett ünnepélyesebbé. 
– A Mesterségek napja a tájházban elnevezésű rendezvényünk a magyar népi kultúra tárgyalkotó és szellemi értékeinek tovább éltetésével és megismertetésével foglalkozik évről évre. Fontos számunkra, hogy a gyerekek, a fiatalok megismerjék nagyszüleink mesterségeit, és kipróbálják. Reméljük, hogy lesz olyan, aki érdeklődve figyeli, megtanulja és gyakorolja, majd hobbiként művelni fogja az elkövetkező években – nyilatkozta Sóti Éva. Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban megújult a tájház tisztaszobája, amely így még szebb és tisztább állapotban várja az idén Adán megrendezésre kerülő Gyöngyösbokrétát és Durindót. 
A kézművesrendezvényen adai, zentai és csókai kézművesek mutatkoztak be, akiknek közreműködésével a gyerekek és a felnőttek kipróbálhatták a kosárfonást, a fazekasságot, a kovácsolást, a kötélverést, a makramé csomózását és a gyöngyfűzést, valamint különféle fajátékok fabrikálását és a lúdgége tészta készítését is. A szervezők a rendezvényen minden látogatót ebéddel vendégeltek meg, méghozzá babgulyással. A délutáni órákban pedig lepényt is sütöttek a résztvevőknek az udvari kemencében.

Nyitókép: A gyerekek körében nagyon népszerű volt a fazekasság (Fotó: Csincsik Zsolt)