2024. március 4., hétfő

Bérnövelést a takarítóknak is!

Az egészségügyi szakszervezetek megállapodtak a kormánnyal: januártól mindenki 10 százalékkal többet kap

Az egészségügyi dolgozók anyagi és munkakörülményei javítása érdekében csütörtökre tüntetést hirdettek Belgrádban, erre azonban nem került sor, ugyanis az Egészségügyben és a Szociális Védelemben Dolgozók Szakszervezetének és Függetlenség Egészségügyi és Szociális-védelmi Ágazati Szakszervezetének sikerült megállapodni a kormánnyal.

A nővérek és technikusok az elmúlt időszakban 5,5 százalékos fizetésemelést kaptak, a bérnövelés „elkerülte” a minimálbérért dolgozókat, az egészségügyben foglalkoztatott, de nem egészségügyi dolgozókat (takarítók, karbantartók). A szakszervezetek most arról számoltak be, hogy a kormány ígérete szerint január 1-jétől a közszférában dolgozók fizetését, így az egészségügyben minden dolgozó fizetését 10 százalékkal növeli. Aláírtak egy megállapodást is. E szerint a megállapodás szerint a leendő kormány legkésőbb 2024. április derekáig a koefficiensekről szóló rendelkezésben több koefficienst határoz meg, és ha már nem lehet egységes díja a munkának, a bérnövelést a meghatározott koefficienseken keresztül számolják el. Ezzel szeretnék elérni, hogy a kiszolgáló személyzet bére is növekedhessen.

Ígéretet kaptak arra, hogy a kormány egy olyan munkacsoportot is megalakít, amelyben helyet kapnak a szakszervezetek képviselői is. E munkacsoportnak az lesz a feladata, hogy kidolgozza az egészségügyben és a szociális védelemben dolgozók koeffinciensének listáját, hogy ezáltal a jövő év májusától már minden alkalmazott havi járandóságát megemelt koefficienssel számolják el.

A kormány közleménye szerint a megállapodással a felek elkötelezték magukat az egészségügyi rendszer fejlesztése és a munkavállalók jobb munkakörülményeinek megteremtése mellett. Vagyis a javasolt változtatások hozzájárulnak az egészségügyi szolgáltatások minőségének növeléséhez és valamennyi egészségügyi dolgozó munkakörülményének javításához is.

Nyitókép: Illusztráció/Pexels